Неколико десетина хиљада људи обележило је данас 69. година од када су САД бациле атомску бомбу на Нагасаки у Другом светском рату.

Људи су се окупили у знак сећања на више од 70.000 људи који су погинули у експлозији бомбе и од последица наредних месеци и година.

Бомба је бачена на Нагасаки тачно у 11 сати и два минута по локалном времену.

Звона су звонила док су особе које су преживеле тај напад, родбина, државни званичници и страни делегати минутом ћутања одали пошту жртвама тачно у време када је детонација претворила овај јапански град у ужарену лопту, наводи АФП.

Церемонија, којој су, између осталих, присуствовали јапански премијер Шинзо Абе и америчка амбасадорка у Јапану Керолин Кенеди, одржана је иако се том подручју приближава снажан тајфун.

Градоначелник Нагасакија Томихиса Тауе је у говору на церемонији позвао да се изгради свет без нуклеарног оружја и истакао да влада забринутост због тога што је јапанска влада прошлог месеца донела одлуку да дозволи војсци да учествује у сукобима када треба да брани савезнике (тзв. колективна самоодбрана).

„Заклетва, уписана у јапанском уставу, да се Јапан одриче ратовања представља темељни принцип послератног Јапана и Нагасакија. Међутим збрзана расправа о колективној самоодбрани изазвала је забринутост да се овај принцип укида. Зато захтевам од владе да саслуша ове забринуте гласове“, рекао је Тауе.

Церемонија је одржава у близини места на које је америчка војска 9. августа 1945. године бацила плутонијумску бомбу названу „дебели човек“. Јапан је шест дана касније капитулирао и тиме је окончан Други светски рат.

Бомба на Нагасаки је бачена три дана након што је на Хирошиму бачена атомска бомба, где је погинуло 140.000 људи. То је била прва атомска бомба која је бачена у историји.

Мишљења о оправданости ова два атомска напада су подељена. Док неки историчари кажу да је то спречило много више жртава којих би било у копненој инвазији на Јапан, противници кажу да атомски напади нису били неопходни за окончање рата јер би Јапан и без тога био поражен.

Вашингтон, који је после рата постао блиски савезник Токија, никада се није званично извинио за ове нападе, међутим на основу дипломатске преписке, која је обелодањена 2009. године, види се да је јапанска влада одбила идеју о америчком извињењу и посети америчког председника Барака Обаме Хирошими.

Leave a Reply