АМЕРИКАНЦИ су морали да спусте цену своје бивше амбасаде. Тако зграду од 17.000 квадрата у Кнеза Милоша, коју су лане нудили за 11 милиона долара, данас процењују на – 7,7 милиона америчких новчаница. До сада су је “меркали” махом велики светски ланци хотела, али нико није доставио конкретну понуду, па је здање празно већ годину дана.

Комплекс зграда који излази на три улице продаје Стејт дипартмент, а цена се од прошле године мењала већ неколико пута.

– Првобитна цифра која је понуђена заинтересованим купцима је била 11 милиона – каже Срђан Вујичић из агенције за некретнине “Кинг струџ”, која је задужена за продају овог здања. – Цена је коригована неколико пута, па смо је сада смањили за 3,3 милиона долара. Све понуде које добијемо пренећемо нашем клијенту, Сједињеним Америчким Државама. Они одлучују да ли ће је прихватити или не.

До сада су зграду видели пословни људи из чешког, блискоисточног и једног азијског фонда, а током ове и прошле године локацију, квадратуру, безбедност и остале карактеристике здања мерио је и један амерички инвеститор. Ипак, нико од њих, изгледа, није озбиљно заинтересован да пазари објекат из тридесетих година прошлог века.

– Сви потенцијални купци су обишли непокретност, али нико није доставио понуду – додају у агенцији за некретнине.

Здање у Кнеза Милоша, које Амери нуде на продају, првобитно је било у власништву кћерки Ђорђа Несторовића, да би после Другог светског рата било укњижено као општенародна имовина, а у марту 1950. као власништво владе САД.

Накнадно је читавом комплексу додато још неколико зграда у Сарајевској улици, па се амбасада проширила на читав блок између улица Кнеза Милоша, Војводе Миленка и Сарајевске.

БИВШИ ВЛАСНИЦИ СТИГЛИ ДО СУДА

ДОК Американци траже купца, првобитни власници зграде своја права траже – на суду. Наиме, Ненад Константиновић, члан ДС, и Милан Ст. Протић, бивши амбасадор у Берну, тврде да су они једини наследници здања у Кнеза Милоша.

Како кажу, предратни власник зграде Ђорђе Несторовић, градоначелник Београда и судија Касационог суда, зграду је преписао ћеркама Зори Константиновић, Катарини Протић и Јованки Тодоровић.

Комунистичка власт је, наводно, зграду одузела њиховој баки и приморала на продају по цени неколико пута нижој од реалне.

Leave a Reply