Боинг авиокомпаније Малезија ерлајнз, који се срушио у источној Украјини, вјероватно је био оборен војним авионом, пише малезијски лист „Њу Стрјтс Тајмс“.

Према најновијој верзији, на којој тренутно раде исљедници, авион је могао бити погођен ракетом ваздух-ваздух и пуцњима из 30-милиметарског авионског топа, пренио је „Глас Русије“.

Новинари листа се у тексту позивају на изворе из војске. Цитирани експерти говоре о томе да су на трупу авиона регистроване двије врсте оштећења, прва „подерана“ настала ударом ракетних елемената и друга „округла“, слична рупама од метака.

Раније је о томе како су на фрагментима Боинга 777 откривене рупе налик на трагове пуцњева, говорио представник специјалне мисије ОЕБС-а у Украјини Мајкл Боцјуркив.

Извор малезијског листа сматра да верзија украјинске стране о томе да Су-25 не може да се уздигне на ниво лета Боинга 777, није одржива, пошто ту удаљеност лако може да прелети ракета „ваздух-ваздух“ П-60, којом су опремљени ти бомбардери.

Међутим, њен капацитет може бити недовољан да доведе до рушења авиона, зато су и могли да затребају додатни пуцњи из авиотопова.

Своје сумње новинарима изнио је и високи извор из одјељења цивилне авијације Малезије рекавши да му није јасно зашто британски експерти говоре да на црним кутијама није забиљежено ништа неуобичајено.

„Црне кутије имају независно напајање, значи морају да буду сачувани посљедњих неколико минута, када се авион распао на дијелове“, уверен је он.

Како је раније јавила агенција РИА Новости позивајући се на шефа главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ генерала Андреја Картапалова, уочи несреће три до пет километара од Боинга примјећен је украјински војни авион, највјероватније бомбардер Су-25.

Он је нагласио да је поменути Су-25 у стању да гарантовано погоди ваздушне мете на удаљености од пет километара, пренио је „ГЛас Русије“.

Путнички авион Боинг 777 на линији Амстердам-Куала-Лумпур малезијске авиокомпаније срушио се 17. јула у Доњецкој области.

У авиону је било 298 путника и чланова посаде који су погинули.

Кијев је за несрећу оптужио проруске активисте, док су они оптужбе негирали, тврдећи да не посједују средства, која би им омогућила да обарају ваздухоплове на тој висини.

Leave a Reply