Директор Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ Горан Зубац затражио је од Савјета министара и Министарства безбједности БиХ да буде поништено рјешење којим му је забрањен приступ тајним информацијама наводећи да је оно незаконито.

Зубац је истакао и да је прекршена Европска конвенција о заштити људских права његовим политичким прогоном који је почео када је SIPA започела активну истрагу активности одређених високопозиционираних службеника СДА.

Рјешење о забрани приступа тајним информацијама потписао је замјеник министра безбједности Младен Ћавар на захтјев Тужилаштва БиХ. Зубац је у жалби на то рјешење затражио да оно буде проглашено ништавним или поништено као незаконито. Он је као разлоге за поништавање рјешења навео повреду правила поступка, непотпуно и неправилно утврђено чињенично стање и погрешну примјену материјалног права.

– Рјешење је могао донијети Савјет министара као надлежно тијело. Закон о Савјету министара не предвиђа надлежност Министарства безбједности БиХ за доношење овакве одлуке. Законом о управном поступку БиХ јасно је прописано да ниједан орган не може преузети одређену управну ствар из надлежности другог органа и сам је ријешити осим ако је то законом предвиђено и под условима прописаним тим законом – навео је Зубац у жалби.

Leave a Reply