SHARE

На ширем подручју Тузле у посљедња 24 часа пало је 82,8 литара воде по метру квадратном, што је изазвало поплаве у свим општинама Тузланског кантона.

Водостај на брани Хидроакумулације Модрац износио је јутрос 199,38 метара, док је тачка прелива 200 метара.

На подручју општине Лукавац излила се ријека Турија и локални потоци. Ситуација је најкритичнија у насељима Ораховица, Турија, Лукавац Горњи, Хускићи, Модрац, Добошница, Гнојница и Крушевица, гдје је вода поплавила око стотину стамбених објеката, а извршена је и евакуација стоке.

Ријека Турија однијела је пјешачки мост, а у прекиду је регионални пут Лукавац – Бановићи у Јарушкама. Екипе цивилне заштите координирају акције спашавања заједно са другим комуналним службама и механизацијом се боре да заштите људе и материјална добра.

У општини Сребреник у току ноћи ријеке Тиња и Морањачка поплавиле су насеља Лисовиће, Луке, Центар, Превилу, Подорашје, Тињу Доњу, Дубоки Поток, Бјелаве и Шпионуцу.

У току ноћи евакуисани су становници из три стамбена објекта.

Пријављена су и нова клизишта, а најтежа је ситуација у насељима Црвено Брдо, Мемићи и Потпећ.

Висина водостаја на ријеци Спречи код Карановачког моста износи 454 центиметра, док је критична тачка 300 центиметара. Због тога је ситуација алармантна и на подручју општине Грачаница, гдје су под водом улице, Спортска дворана, Корића хан. Поплављена су и подручја Пријеко Брдо, Ђакуле, Трновци, Стјепан Поље, Миричина, Лукавица, Рашљева, Карићи, Бајићи, Каменица, Доња Ораховица.

Излиле су се ријеке Соколуша и Спреча и поплавиле на десетине стамбених и привредних објеката, док је поплављено око 80 хектара пољопривредног земљишта.

Готово све мјесне заједнице на подручју тузланске општине пријавиле су поплаве у којима је под водом на десетине стамбених и помоћних објеката. Излила се ријеке Јала, све ријечице и потоци, а пријаве о поплавама стигле су из Горње Тузле, Симина Хана, Липнице, Солане, Миладије, Црвених Њива, Љубаче, Добрње, Бргула, Чакловића, Сепетара, Мрамора, Хусина, Шићког Брода, Тушња, Бадре, Кројчица, Пожарнице. Екипе Цивилне заштите су на терену.

На подручју општине Добој Исток ријека Спреча је поплавила око 50 хектара пољопривредног земљишта, а код стадиона у насељу Луке водом је окружено око 30 стамбених објеката.

У општини Бановићи најтежа ситуација је у насељу Прибитковићи, гдје је поплављено неколико стамбених објеката, а пријављена су нова клизишта и оштећења локалних путева.

На подручју општине Калесија затворен је локални пут Калесија – Гојчин, док су у центру Калесије поплављена четири стамбена објекта. Пријављено је и неколико клизишта у насељима Кикаче и Дедајићи.

У општини Живинице излила се ријека Спреча и поплавила неколико мјеста, док су на подручју општине Кладањ бујични потоци поплавили више стамбених и пословних објеката и градских улица, саопштио је Оперативни центар Кантоналне управе Цивилне заштите Тузла.

SHARE

Оставите одговор