Подручје општине Петрово одсјечено је од Грачанице и Добоја, а једини излаз је према Сижју у федералној општини Лукавац.

Затворен је пут Сочковац – Карановац поред предузећа „Месер“, као и пут Карановац – Лендићи.

За саобраћај су блокирани и путеви Сочковац – Грачаница, Порјечина – Миричина, Какмуж – Лохиња и Петрово – Доња Ораховица.

Од Петрова према Добоју у функцији је алтернативни пут преко Врле стране, а потом преко Бољанића и Липца.

И ова саобраћајница ускоро може да буде прекинута, јер је угрожен раније оштећени мост у насељу Текућица.

У центру Петрова ријека Јадриња урушила је бетонски мост, у чијој су близини потопљене и многобројне куће.

Идентична ситуација у Петрову била је и 15. маја.

 

Босна премашила коту редовне одбране од поплава

Водостај ријеке Босне премашио је за више од 10 центиметара коту редовне одбране од поплава, а Градски штаб за ванредне ситуације у Добоју заказао је засједање у 12.00 часова.

Водостај ријеке Босне измјерен у 9.30 часова на подручју Добоја износио је 3,10 метара и сваких пола сата расте за 10 центиметара, речено је Срни у подручном Оперативно-комуникативном центру.

Водостај на подручју Добоја измјерен ноћас у 1.00 час износио је 2,9 метара, након чега је у 6.00 часова опао на 2,15 метара, да би јутрос опет порастао и премашио коту одбране од поплава.

Редовна висина коте од одбране поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метара.

Нове поплаве

Највећа количина падавина у Републици Српској у посљедња 24 часа регистрована је у Бањалуци, гдје је пало 79 литара по квадратном метру . У Зворнику је за 24 часа пало 56 литара, у Бијељини 54, у Српцу 52.

Због обилних падавина и уже градско језгро Челинца је под водом. Од синоћ је била у потпуности блокирана дионица магистралног пута Бања Лука – Челинац. Али, од јутрос је проходан, каже дежурна саобраћајна полиција. Од Челинца ка Котор Варошу се не може због великог одрона. У мјести Зелени Вир оштећена је пруга Бањалука – Добој.

Поједини дијелови Бањалуке су такође под водом након јучерашњег невремена.

 Због пораста водостаја ријека Врбаса и Врбање, које су премашиле коте ванредне одбране од поплава, Градски штаб за ванредне ситуације Бањалуке и јединице Цивилне заштите издале су упозорење грађанима да предузму мјере заштите имовине и даље прате стање на терену.
„Упозоравамо становништо Бањалуке да због обилних падавина и пораста водостаја ријека Врбаса и Врбање, које су премашиле коте ванредне одбране од поплава, постоји опасност од њиховог изливања у приобалним дијеловима“, наведено је у упозорењу.

Градски штаб за ванредне ситуације Бањалуке позива грађане да редовно прате стање на терену и упозорења органа Цивилне заштите, те благовремено предузму потребне мјере на заштити имовине, односно склоне на сигурно покретна материјална добра и прате стање на терену.

Сједница кризног штаба треба сваког тренутка да почне. Синоћ су обавезали надлежне градске комуналне службе и Цивилну заштиту да буду у приправности, због упозорења да би у Бањалуци могло бити обилнијих падавина.

У насељу Обилићево у улицама Ада, Устанички пут Орловачки пут Пере Дрљаче, Симе Миљуша, Српских устаника, Понирске и Крфске, вода се излила по улици и двориштима зграда и кућа. Цивилна заштита, ватрогасци и полиција су на терену . И у насељу Старчевица због огромних бујица вода је ушла у многе куће и дворишта.

Због наноса обустављен је саобраћај према Карановцу и Стричићима.

На појединим угоститељским објектима и домаћинствима начињена је и материјална штета. У појединим дијеловима града дошло је до пада напона и краткотрајног нестанка електричне енергије, а метеоролози и за данас прогнозирају кишу са грмљавином.
Поплављено је и шире градско језгро Српца и приградско насеље Мали Ситнеши, које је захватила обилна киша, праћена грмљавином.

И Штаб за ванредне ситуације града Бијељина упозорио је становништво на могућност новог плављења. Олујно невријеме праћено кишом, које је предвече захватило Семберију, прузроковало је нестанак електричне енергије за око 5 хиљада потрошача, потврђено је у бијељинској Електродистрибуцији. Невријеме није заобишло ни Лопаре. Велики дио општине је без струје и воде.

Због изливања ријеке Сапне тренутно је у прекиду магистрални пут Зворник- Бијељина у мјесту Челопек.

Вода преко овог пута надире према Тржном центру „Бинго“, гдје запослени постављају вреће с пијеском како би заштитили да вода у већим количинама не продре у унутрашњост објекта.
Полиција је присутна на мјесту изливања Сапне и регулише саобраћај.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић прогласио је јутрос стање природне непогоде због обилних падавина које су изазвале поплаве и наложио предузимање приоритетних мјера у заштити и спасавању становништва и објеката.
Именован је Оперативни штаб за обављање оперативних послова у току ванредне ситуације.

Стање природне непогоде у општини Петрово трајаће до даљег, а у вријеме непогоде Оперативни штаб биће у сталном засједању.

Синоћ су бујичне воде које су се сливале у центар Петрова поплавиле центар овог насеља.

Вода је ушла у мегамаркет „Ђурић“, нови Дом културе, просторије „М:тела“ и више кућа у центру Петрова.

У Новом селу и насељу Колона поплављено је више кућа и других објеката, јер одводи нису могли да приме сву воду.

Директор Јавног комуналног предузећа „Вода“ из Петрова Бојан Марјановић изјавио је Срни да је комплетна механизација и људство тог прдузећа на терену, али да се упркос свим напорима не могу супроставити воденој стихији.

Вода прекинула саобраћај на више дионица

Због изливања воде на коловоз у мјесту Каракај, потпуно је обустављен саобраћај на магистралном путу Бијељина-Зворник, као и на регионалном путу Лопаре–Пипери јер је вода однијела мост. У Угљевику дошло је до потпуне обуставе саобраћаја. Возила могу користити алтернативни путни правац преко Прибоја и Тобутал, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

На дионици пута Бијељина-Брчко према Чађавици обустављен је саобраћај за путничка возила која се преусмјеравају околним путевима кроз села, док теретна возила и аутобуси и даље саобраћају.

Због интензивних падавина обустављен је саобраћај на дионицама Жепче-Зеница у мјесту Папратница, на регионалном путу Лукавац- Бановићи и Тузла-Бијељина на подручју Угљевика. Бројне регионалне и локалне саобраћајнице на овом подручју су под водом.

Саобраћај се отежано одвија на магистралном путу Теслић-Јелах, на локалитету Врела. Уклоњен је одрон у мјесту Марјановићи, тако да је дионица магистралног пута Бањалука-Челинац проходна, али даље од Челинца према Котор-Варошу и Теслићу није проходно због одрона на локалитету Опсјечког.

Због одрона обустављен је саобраћај за све категорије возила на дионици регионалног пута Подградци-Мраковица, од Градишке према Козари.

Због активираних клизишта једном траком саобраћа се на дионицама регионалних путева Загон-Јасик и Укрина–Горња Вијака.

На превоју Борје, због одрона, саобраћај се одвија једном коловозном траком.

Магистрални пут Бањалука–Јајце према Карановцу, потпуно је обустављен због наноса блата, дрвећа и камења.

Регионални пут Бањалука–Стричићи у мјесту Кола, такође због наноса дрвећа, потпуно је обустављен.

На магистралном путу Приједор-Козарска Дубица у мјесту Бретиња, након повлачења воде са коловоза, саобраћај се од 6.10 часова одвија редовно, објема коловозним тракама.

Због одрона и даље је у прекиду одвијање саобраћаја на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина. Путничка возила могу користити регионални макадамски пут Добро Поље–Јажићи–Јелашица-Миљевина, док остала возила користе магистрални пут преко Рогатице и Горажда.

На дионици регионалног пута Кнежево-Турбе на локалитету Угра због већег одрона саобраћај се одвија отежано, једном траком уз наизмјенично пропуштање возила.

Саобраћај је и даље обустављен на регионалном путу Лопаре-Горња Тузла у мјесту Веселиновац.

На регионалном путу дионица Зелени Јадар-Сребреница због радова на деминирању терена долази до повремених получасовних обустава у времену од 8.00 до 16.00 часова.

На дијелу магистралног пута Цапарде-Каракај због извођења радова на реконструкцији коловоза саобраћај се одвија једном траком, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Саобраћај се једном траком одвија на магистралним путевима Клашнице-Прњавор у Чардачанима, Шепак-Хан Поглед, те на регионалним Коњевић Поље-Факовићи-Скелани, Тишћа-Цапарде и Љубовијски мост-Дрињача.

Због извођења радова на систему наплате путарине на аутопуту Клашнице – Чатрња, у мјесту Јакуповци саобраћај се одвија једном коловозном траком.

У току је извођење радова у оквиру пројекта система водоснабдијевања на магистралном путу Бањалука-Јајце, дионица Карановац-Црна Ријека и регионалном путу Карановац-Митровићи, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја од 7.00 до 19.00 часова.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука-Добој, на дионицама Шешлије-Јоховац и Јоховац-Руданка до краја године ће се повремено обустављати саобраћај сваки пуни час по 15 минута.

Због извођења радова на изградњи аутопута Бањалука-Добој, измијењен је режим одвијања саобраћаја у мјесту Вијака, општина Прњавор.

Због извођења неопходних радова, саобраћај се на регионалном путу Братунац-Факовићи одвија једном коловозном траком.

На дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој преко моста у мјесту Драгаловци забрањен је саобраћај свим возилима преко пет тона укупне масе и висине веће од 3,5 метара, а на путу Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за теретна возила изнад 12 тона.

На дионицама Симин Хан-Калесија у мјесту Бабајићи и Тузла-Бијељина у мјесту Сељубље, обустављен је саобраћај за теретна возила преко 3,5 тоне. На регионалном путу Олово-Рибница на снази је забрана саобраћаја за возила преко 12 тона.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

Leave a Reply