Тужилаштво Брчко дистрикта подигло је, а надлежни суд потврдио, оптужницу против Реџепа Салаја званог Шок и Менсура Пељте, због сумње да су средином 1992. године на подручју предратне општине Брчко починили ратни злочин над српским цивилима и заробљеницима.

Секретар Тужилаштва Брчко дистрикта Самир Бегановић рекао је да се оптужени терете да су као припадници 108. бригаде „Хрватског вијећа одбране за босанску Посавину“ током маја и јуна 1992. године у насељу Горњи Рахић починили ратни злочин над цивилним становништвом и ратним заробљеницима српске националности.

„Првооптуженом Р.С. ставља се на терет да је у једном помоћном објекту у близини мјесне амбуланте, заједно са још два непозната лица, физички и психички злостављао једног цивила, те га потом одвезао у непознатом правцу и употребом хладног оружја лишио живота“, рекао је Бегановић новинарима.

Њему и другооптуженом Менсуру Пељти, оптужницом се ставља на терет да су вршили мучења, нечовјечно поступање, наносили велике патње и повреде тјелесног интегритета и здравља ратним заробљеницима и цивилима заточеним у кругу бившег шумског газдинства „Мајевица“ на локалитету Окрајци.

Бегановић је навео да је током истраге прикупљено више од 200 материјалних и других доказа, те да је Тужилаштво утврдило да постоји основана сумња да су оптужени починили кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Првооптуженом Салају раније је, на приједлог Тужилаштва, одређен притвор, чије продужење је затражено и након потврђивања оптужнице, док су према другооптуженом Пељти изречене мјере забране напуштања боравишта и путовања, те да се повремено мора јављати полицији.

Leave a Reply