SHARE

ХМЗ Републике Српске “укључио” је метеоаларм за подручје Бањалуке, Приједора, Фоче и Вишеграда због невремена које је почело у послијеподневним часовима. Према прогнозама грмљавинска киша са градом падаће и током ноћи.

Очекују се израженији грмљавински пљускови, праћени обилним падавинама, јаким ударима вјетра, понегдје и градом, наводе метеоролози. Саобраћај на путном правцу Козарска Дубица – Костајница обустављен је због изливања ријеке Тавије, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Јако невријеме захватило је и Бањалуку

Олујни вјетар и јак пљусак блокирали су поједине улице града, а на објектима је причињена материјална штета. За сат времена пало је 47 литара по квадратном метру . Због невремена отежан је био и саобраћај у граду. У појединим дијеловима града дошло је до пада напона и краткотрајног нестанка електричне енергије.

Градски штаб за ванредне ситуације закључио је да све надлежне градске комуналне службе и дио јединица цивилне заштите буду у приправности, због упозорења да би у Бањалуци могло бити обилнијих падавина током дана.

Vijest 5040

Вишеград – Вјетар чупао дрвеће

Олујно невријеме данас није обишло ни Вишеград. Јак вјетар праћен јаком кишом у насељу Осоница чупао је стабла и пријетио да угрози становнике овог вишеградског насеља. Пуком срећом избјегнуте су теже посљедице. Приликом олујног невремена оштећена је и заштитна ограда моста Мехмед – паше Соколовића, а вјетар је бацио ограду на дио магистралног пута.

Због невремена и изливања воде потпуно је обустављен саобраћај на регионалном путу Србац – Ситнеши. Због кише, понегдје и обилније, возаче упозоравају да у западним и сјеверозападним крајевима РС на коловозима има велике количине воде, понегдје земље и камења које је вода донијела.

Жути метеоаларм је укључен и у ФБиХ за подручје Сарајева, Бихаћа  Мостара, Ливна и Тузле  што представља потенцијално опасно вријеме.
Такође, на међународним временским сервисима упозорава се да би ове количине падавина могле да узрокују поплаве.
Исти временски услови задржаће се и у наредна два дана, док ће у Херцеговини бити претежно сунчано.

Фоча: Могућа излијевања ријека

Општински штаб Цивилне заштите у Фочи упозорио је становништво горњег Подриња да се у току ноћи и сутрашњег дана очекују велике количине падавина, те да постоји опасност од изливања ријека и бујичних потока.

“Очекује се да ће у току ноћи на подручју Фоче, Вишеграда и околних општина пасти од 40 до 60 литара кише по метру квадратном, а у току сутрашњег дана додатних 20 литара, па смо упозорили становништво у приобаљу ријека и потока да склоне материјална добра, да прате ситуацију и да се у случају потребе обрате Цивилној заштити”, рекао је командир општинског штаба Цивилне заштите у Фочи Чедо Зеловић.

Зворник: Предузети превентивне мјере због могућих поплава

Општинска управа у Зворнику упозорила је становнике ове општине, нарочито у сливовима ријека Сапне, Хоче и осталих бујичних водотокова да буду максимално опрезни и превентивно склоне на сигурно материјална добра која би ноћас могла бити поплављена усљед најављених обилних падавина.
Из кабинета начелника општине Зворник саопштено је да се, према прогнози Хидрометеоролошког завода РС, у поподневним часовима и сутра ујутро на овом подручју очекују обилне падавине од 30 до 50 литара по метру квадратном, због чега је неопходно извршити све припреме за могуће обилне падавине које би могле изазвати нова изливања ријека и потока.

Србац: Поплављене улице и регионални пут за Прњавор

Шире градско језгро Српца и приградско насеље Мали Ситнеши око поднева захватила је обилна киша праћена грмљавином, која је преплавила је више улица у Српцу и четири киломентра регионалног пута Србац-Прњавор, због чега је на овој саобраћајници у 12.30 часова обустављен саобраћај. Дуготрајан пљусак праћен јаком грмљавином непрекидно је трајао око 90 минута.

Н.Град: Најављене обилне падавине

Центар за обавјештавање у Новом Граду упозорио је становништво да се током ноћи и сутра ујутро очекују обилније падавине, због чега је неопходно предузети превентивне мјере да би се избјегла плављења.Из Републичке управе Цивилне заштите Центру је стигло упозорење о могућим обилним падавинама током ноћи на подручју којем припада и општина Нови Град, од 40 до 60 литара по метру квадратном, наводи се у саопштењу.

Мостар: Ријеке теку улицама

Мостар је данас послије подне захватило невријеме праћено обилном кишом, градом и грмљавином због чега су се градске улице за мање од пола сата “претвориле” у ријеке. Невријеме је Мостар захватило нешто послије 14.00 часова, а сат времена касније у цијелом граду, на подручју двије електродистрибутивне мреже “Електропривреде БиХ” и “Електропривреде ХЗ ХБ”, нестало је струје. Метеоаларам издао је упозорење да ће цијело подручје БиХ захватити јако невријеме.

Костајница: Бујица оставила пустош

Нова бујична поплава у центру Костајнице, усљед изливања ријечица Тавија и Бубњарица, оставила је иза себе праву пустош. Пролом облака и огромна количина воде за мање од пола сата напуниле су корито ових ријечица, а у наредних неколико минута излила се и напунила све градске улице водом дубине од готово један метар.

 

SHARE

Оставите одговор