Стање политичких права српског народа у региону у претходној години било је најгоре од 2009. године, а насилни протести у ФБиХ искоришћени су за додатни притисак на статус РС, наводи се у извјештају за 2014. годину који је јуче објавио Напредни клуб из Београда.

Са изузетком Румуније и благог помака у Словенији, у протеклој години забиљежено је погоршање права више од два милиона Срба који живе у региону. Ове године, први пут, анализиран је и положај Срба на Косову и Метохији.

Предсједник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је да је у протеклих шест година, а посебно у задње двије уочљиво опадање политичких права Срба у региону.

– То је последица економске кризе, проблема које има српско друштво и политичких околности у Србији – рекао је Антић и додао да у Београду, први пут од 1991. године, не постоји институција која се бави статусом Срба ван Србије.

Према оцјени Напредног клуба, тренд стагнације политичких права Срба у БиХ лани је настављен. Истакнуто је да су немири у ФБиХ искоришћени као повод за додатни притисак на статус РС и форсирање централизације БиХ.

– Права Срба у БиХ била су под великим притиском. Протести су у суштини имали дубоке политичке циљеве и снаге које су их водиле желеле су да успоставе унитарну државу у којој би владала великобошњачка хегемонија. Ти протести су планирани у одређеним круговима у ЕУ и САД, али су одбијени у РС, где људи тешко живе као и у осталим деловима БиХ, али су задовољни својом државом – рекао је Антић.

Додао је да Србија, иако су изглађене несугласице власти у Београду и Бањалуци, није на задовољавајући начин спроводила споразум о специјалним и паралелним везама, нити примјењивала систематску политику заштите српског ентитета у БиХ.

Хрватска

Без помака у повратку имовине Срба, кажњавању одговорних за злочине над Србима и права на употребу ћирилице, чести напади, дискриминација и говор мржње.

Црна Гора

Ускраћено образовање на српском језику и запослење, забрањено истицање националних симбола и стални су покушаји одузимања имовине СПЦ.

Македонија

Изражена асимилација и прогон челника СПЦ, етничка нетрпељивост коју проузрокују Албанци и погоршање безбједности за све заједнице.

Словенија

Срби као најбројнија заједница послије Словенаца, али и даље немају статус националне мањине и права по том основу. Дошло до помака у рјешавању питања „избрисаних“.

Косово

Бриселски споразум формално дао права Србима, али нема побољшања њихове примјене. На Косову је убијено око 940 Срба.

Leave a Reply