Četrdesetoro dece iz manjinske iračke vjerske grupe Jesida ubijeno je u napadu islamskih ekstremista u oblasti Sinđar, na severu Iraka, saopštio je UNICEF.

„Po zvaničnim informacijama koje je dobio UNICEF, djeca iz manjine Jesida umrla su kao direktna posljedica nasilja, raseljavanja i dehidracije posljednja dva dana“, saopštio je Fond UN za djecu.

Borci ultraradikalne borbene grupe Islamska država (prethodno Islamska država Iraka i Levanta) zauzeli su tokom vikenda gradove Sinđar i Zumar koji su do tada bili u rukama Kurda.

Sinđar koji je između grada Mosula igranice Sirije, jedno je od mjesta gdje žive Jesidi – iz stare kurdske sekte koji su česta meta napada i žrtve diskriminacije. Njihova vjera djelimično je zasnovana na učenjima proroka Zaratustre.

Zbog napada ekstremista, desetine hiljada ljudi su pobjegle iz te oblasti, prema navodima UN, 200.000 ljudi, a neki u planine gdje nema hrane. UN su zatražile hitnu pomoh u hrani i drugim potrepštinama za te izbjeglice, među kojima je 25.000 djece.

Ostavi poruku