SHARE

Осим нуклеарне, Добоју пријете све друге елементарне и техничке непогоде, тврде у овдашњој Цивилној заштити, која је одборницима Скупштине града тек данас понудила на усвајање Приједлог процјене угрожености града Добоја од елементарне непогоде и друге несреће, израђен још у априлу.

Милко Видаковић, шеф Службе цивилне заштите, образложио је да је процјена полазна основа за израду планова заштите, како не би дошло до тога што је процијењено, а радило ју је више од 20 стручњака.

Прва процјена рађена је 2000. године, потом 2004, 2008, 2009. и посљедња непосредно прије поплаве.

“У свакој тој процјени постојало је и писало је да је град Добој угрожен од поплава, и то бујичних поплава, гдје је заштита веома тешка, отежана, скоро никаква. То пише не у овој задњој процјени, него и у претходним”, казао је Видаковић, а на питање зашто се ништа није предузимало ако се знало да пријети опасност, одговорио је да се “нешто радило, предузимало, рачунало се неће то нас потрефити”.

Процјена угрожености града Добоја од елементарне непогоде и друге несреће требало је давно да буде усвојена и реализована, истиче Душко Васић, одборник СНСД-а, али је исто тако требало да буде базирана на свјежим информацијама, а не старим и по неколико деценија.

“Интересантно је да процјена носи датум април 2014. године, то значи да уопште није третирала оно најболније што нам се десило прије извјесног, кратког времена, у којем су, нажалост, многи изгубили имовину, а неки и животе. Кориштени су подаци који су стари и 44 године! Конкретно, најсвјежији хидрометеоролошки подаци о падавинама потичу из 1970. године! Шта можемо очекивати онда од такве процјене засноване на застрајелим, а често и неодговарајућим подацима”, запитао се Васић.

Није спорно што је документ израђен у априлу, сматра Пејо Крњић, одборник Клуба СП – Листа за Добој (СБиХ, ХСС-НХИ), проблем је да ли је ишта рађено по оном што он предвиђа.

Од 1965. године, када се такође десила велика поплава, додаје Крњић, и када је направљен насип којим се штитио Добој, није се смјело ништа градити између насипа и ријеке, знало се да је забрањено.

 

SHARE

Оставите одговор