Naslovna Svijet SAD će obučavati ukrajinsku vojsku

SAD će obučavati ukrajinsku vojsku

0

Ministarstvo odbrane i ministarstvo spoljnih poslova SAD obavijestili su Kongres o namjeri da se 19 miliona dolara upotrijebi za obuku ukrajinske nacionalne garde.

Novcem je predviđeno i opremanje četiri kompanije i jedno sjedište ukrajinske nacionalne garde, rekao je portparol Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi.

– Obuka, koja zahtijeva odobrenje Kongresa, sprovodiće se na odredištu u Ukrajini, a obavljaće je pripadnici američke vojske u Evropi – rekao je Kirbi.

Vašington na taj način nastavlja intenzivirati svoj odgovor na podršku Moskve pobunjenicima na istoku Ukrajine. Naime, ta najava uslijedila je dok SAD i ostale zapadne zemlje pojačavaju pritisak na Moskvu, nakon što je 17. jula srušen malezijski putnički avion, na teritoriji istočne Ukrajine koji pod kontrolom drže pobunjenici.

Najmanje troje civila poginulo je, a osam je ranjeno tokom 24 časa u oružanom sukobu i pucanju na Lugansk, dok su u Donjecku čitavu noć trajale borbe.

Pod artiljerijskom vatrom bile su teritorije Artjomovskog, Oktobarskog, Lenjinskog i Kamenobrodskog rejona.

Itar-Tas s prenosi ocjenu gradskog antikriznog centra da je situacija kritična.

U međuvremenu, ruske agencije prenijele su tvrdnju štaba proruskih snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) da su ukrajinski vojnici opkoljeni.

U Sverdlovskom rejonu na jugu te oblasti, počeli su pregovore sa proruskim snagama kako bi ih pustili iz okruženja na teritoriju koju kontroliše ukrajinska vojska a u zamjenu bi uništili vojnu tehniku i predali oružje.

Ta grupa vojnika nalazi se između sela Pančenkovo i Birjukovo s jedne, i ruske granice, s druge strane.

– Ostali su bez hrane, vode i goriva, municije imaju samo za puške za nekoliko dana borbe. Stupili su s nama u pregovore – rekao je jedan predstavnik štaba, dodajući da „ustanici nisu pristali na takvu ponudu“ i da traže da im se ostavi netaknuta tehnika.

Prošlo je skoro četiri mjeseca od kada su proruski aktivisti u dominantno ruskom regionu Donjeck pokrenuli „oružanu pobunu“ protiv vlasti u Kijevu.

U trenutku kada početničke pobjede jenjavaju, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko obećava da će do parlamentarnih izbora na jesen slomiti „teroristički ustanak“.

Ukoliko ukrajinska vojska preuzme kontrolu nad teritorijom na kojoj je 17. jula, usljed granatiranja, pao malezijski putnički avion, Donjeck bi bio opkoljen, a time i ugrožene i samoproglašene „narodne republike“ Donjeck i Lugansk.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version