SHARE

Министарство одбране и министарство спољних послова САД обавијестили су Конгрес о намјери да се 19 милиона долара употријеби за обуку украјинске националне гарде.

Новцем је предвиђено и опремање четири компаније и једно сједиште украјинске националне гарде, рекао је портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби.

– Обука, која захтијева одобрење Конгреса, спроводиће се на одредишту у Украјини, а обављаће је припадници америчке војске у Европи – рекао је Кирби.

Вашингтон на тај начин наставља интензивирати свој одговор на подршку Москве побуњеницима на истоку Украјине. Наиме, та најава услиједила је док САД и остале западне земље појачавају притисак на Москву, након што је 17. јула срушен малезијски путнички авион, на територији источне Украјине који под контролом држе побуњеници.

Најмање троје цивила погинуло је, а осам је рањено током 24 часа у оружаном сукобу и пуцању на Луганск, док су у Доњецку читаву ноћ трајале борбе.

Под артиљеријском ватром биле су територије Артјомовског, Октобарског, Лењинског и Каменобродског рејона.

Итар-Тас с преноси оцјену градског антикризног центра да је ситуација критична.

У међувремену, руске агенције пренијеле су тврдњу штаба проруских снага самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) да су украјински војници опкољени.

У Свердловском рејону на југу те области, почели су преговоре са проруским снагама како би их пустили из окружења на територију коју контролише украјинска војска а у замјену би уништили војну технику и предали оружје.

Та група војника налази се између села Панченково и Бирјуково с једне, и руске границе, с друге стране.

– Остали су без хране, воде и горива, муниције имају само за пушке за неколико дана борбе. Ступили су с нама у преговоре – рекао је један представник штаба, додајући да “устаници нису пристали на такву понуду” и да траже да им се остави нетакнута техника.

Прошло је скоро четири мјесеца од када су проруски активисти у доминантно руском региону Доњецк покренули “оружану побуну” против власти у Кијеву.

У тренутку када почетничке побједе јењавају, предсједник Украјине Петро Порошенко обећава да ће до парламентарних избора на јесен сломити “терористички устанак”.

Уколико украјинска војска преузме контролу над територијом на којој је 17. јула, усљед гранатирања, пао малезијски путнички авион, Доњецк би био опкољен, а тиме и угрожене и самопроглашене “народне републике” Доњецк и Луганск.

SHARE

Оставите одговор