Израел неће учествовати у мировним преговорима са Хамасом, али планира да смањи интензитет операција у појасу Газе, наговијестили су званичници.

Израел неће учествовати у индиректним преговорима с Хамасом о прекиду ватре у појасу Газе и умјесто тога планира да смањи интензитет операција у појасу Газе на основу својих услова, наговестили су синоћ израелски званичници и медији.

Министар Јувал Стајниц потврдио је да делегација не иде у Каиро на преговоре. Он је поновио да је Хамас више пута прекршио раније прекиде ватре и да је то навело Израел“ на закључак да с том организацијом нема сврхе разговарати“ ни о каквом споразуму.

Израелски медији су извијестили да се дио снага већ повукао унутар појаса Газе, а дио и преко границе.

Дио израелских војних снага повукао су се на неколико стотина метара од границе унутар појаса Газе, а неке су прешле границу и размјестиле се унутар Израела, јавио је синоћ израелски лист „Хаарец“ у онлајн издању.

Снаге које су остале уништавају преостале тунеле Хамаса прокопане испод границе.

Исти лист наводи да ће у наредна 24 сата израелска војска саопштити да су сви тунели за које се зна уништени.

Тада ће, како армија вјерује, мисија уништења тунела за нападе, бити завршена.

Знало се за 31 тунел прије почетка операције, а додатни су пронађени током копнене офанзиве започете 17. јула.

Након уништења тунела израелска војска намјерава да повуче војнике и да их размјести неколико стотина метара пред граничном оградом унутар Газе. Дио војске ће се повући преко границе.

Фонд УН за децу (UNICEF) саопштио је да је 296 дjеце и младих Палестинаца убијено у појасу Газе од почетка израелске офанзиве.

„Дjеца представљају 30 одсто цивилних жртава“, навео је UNICEF, уз бојазан да ће тај број да расте.

Бранећи се од критика међународне заједнице, Израел тврди да је Хамас одговоран за смрт палестинских цивила, јер, како наводи, користи становништво као живи штит.

То, у интервјуу за Б92, тврди и израелски амбасадор у Београду Јозеф Леви.

Тел Авив је саопштио да скоро половину палестинских жртава у појасу Газе представљају припадници Хамаса. С друге стране чује се да су жртве углавном цивили. Кабинет одбране Израела одлучио је раније у суботу да не шаље никога на преговоре о новом примирју у Каиру, због недавне отмице израелског војника.

Фамилија војника тврди да је жив, и тражи од Израелских одбрабених снага да га не оставе на милост и немилост Хамасу, преносе израелски медији.

 

Протести у Француској
На хиљаде људи је изашло у суботу на улице у више француских градова у знак протеста због израелске офанзиве у појасу Газе.

„Израел убица, Оланд партнер у злочину“, скандирали су учесници протеста у Паризу. Међу градовима у којима је дошло до демонстрација подршке Палестинцима су и Марсеј, Лион и Лил, преноси АФП.

„Овдје смо да бисмо изразили пуну подршку палестинском отпору и осудили ову срамотну владу (француског предсједника Франсоа Оланда) због подршке израелским ставовима“, рекао је у обраћању маси у Паризу Омар Алсуми из Покрета палестинаске омладине.

У Паризу се већ недјељама одвијају пропалестински протести, током којих понекад долази до сукоба и хапшења. Пале се изралеске заставе, а на мети су повремено и синагоге, што изазива оптужбе за антисемитизам.

Јучерашњи протести услиједили су у тренутку када је број погинулих у Гази премашио 1.660, док је хуманитарно примирје између Израелаца и Палестинаца претрпело неуспјех.

Овај конфликт изазива бурне реакције у Француској, будући да у њој обитавају највеће заједнице Муслимана и Јевреја у ЕУ. Муслимана има око пет милиона, а Јевреја око пола милиона.

Leave a Reply