Девет граната испаљених из Украјине експлодирало је у руском региону Ростов, изјавио је портпарол службе руских граничара у том подручју Василиј Малајев. Тим стручњака покушаће да у току дана настави потрагу за телима жртава на месту пада малезијског путничког авиона на територији Украјине.

  • 15.05 – Саветник проруских снага у источној Украјини Игор Друз потврдио је за Би-Би-Си да су они стрељали своје припаднике без претходног суђења „да би се спречио хаос“, преноси Танјуг.

Портпарол службе руских граничара Василиј Малајев каже да су гранате, које су експлодирале недалеко од села Митјакинскаја у Русији, наводно испаљене из лансера Град са територије Украјине, јавља Итартас.

Малајев додаје да на основу прелиминарних информација, нико није повређен и да није причињена материјална штета.

Међународни истражитељи настављају потрагу за телима погинулих и за траговима на месту пада малезијског авиона МХ17 на истоку Украјине који је под контролом проруских активиста.

Тим страних стручњака пронашао је неке посмртне остатке настрадалих, упркос борбама које се воде у близини између украјинских владиних снага и проруских активиста.

Потрага међународних стручњака трајаће најмање неколико недеља, рекао је јуче у Кијеву шеф холандске мисије Питер-Јап Алберсберг.

Експерти су били онемогућени да дођу на место пада авиона због борби које се воде у близини, али су јуче успели да стигну на место несреће.

Саветник проруских снага у источној Украјини Игор Друз рекао је за Би-Би-Си да је „егзекуцијама“ послат важан сингал осталим припадницима проруских снага.

„Ми смо више пута током ванредног стања спровели егзекуције стрељањем да бисмо спречили хаос. Зато су наше снаге које су се повукле из Славјанска веома дисциплиноване“, објаснио је Друз.

У међувремену, руско Министарство иностраних послова оптужило је Европску унију да „у тајности“ укида забрану о снабдевању Украјине војном технологијом и опремом.

„Током протеклог састанка Савета Европе у Бриселу, лидери држава чланица ЕУ су се сложили да у тајности укину забрану на извоз у Кијев опреме која би могла да буде коришћена за унутрасњу репресију“, навело је руско Министартсво спољних послова .

Извоз војне технологије и опреме је, такође, дозвољен, наводи се у саопштењу МИП-а Русије.

Руско Министарство је, такође, позвало ЕУ да их не буду под утицајем Вашингтона у вези са ситуацијом у Украјини.

Leave a Reply