Devet granata ispaljenih iz Ukrajine eksplodiralo je u ruskom regionu Rostov, izjavio je portparol službe ruskih graničara u tom području Vasilij Malajev. Tim stručnjaka pokušaće da u toku dana nastavi potragu za telima žrtava na mestu pada malezijskog putničkog aviona na teritoriji Ukrajine.

  • 15.05 – Savetnik proruskih snaga u istočnoj Ukrajini Igor Druz potvrdio je za Bi-Bi-Si da su oni streljali svoje pripadnike bez prethodnog suđenja „da bi se sprečio haos“, prenosi Tanjug.

Portparol službe ruskih graničara Vasilij Malajev kaže da su granate, koje su eksplodirale nedaleko od sela Mitjakinskaja u Rusiji, navodno ispaljene iz lansera Grad sa teritorije Ukrajine, javlja Itartas.

Malajev dodaje da na osnovu preliminarnih informacija, niko nije povređen i da nije pričinjena materijalna šteta.

Međunarodni istražitelji nastavljaju potragu za telima poginulih i za tragovima na mestu pada malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih aktivista.

Tim stranih stručnjaka pronašao je neke posmrtne ostatke nastradalih, uprkos borbama koje se vode u blizini između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih aktivista.

Potraga međunarodnih stručnjaka trajaće najmanje nekoliko nedelja, rekao je juče u Kijevu šef holandske misije Piter-Jap Albersberg.

Eksperti su bili onemogućeni da dođu na mesto pada aviona zbog borbi koje se vode u blizini, ali su juče uspeli da stignu na mesto nesreće.

Savetnik proruskih snaga u istočnoj Ukrajini Igor Druz rekao je za Bi-Bi-Si da je „egzekucijama“ poslat važan singal ostalim pripadnicima proruskih snaga.

„Mi smo više puta tokom vanrednog stanja sproveli egzekucije streljanjem da bismo sprečili haos. Zato su naše snage koje su se povukle iz Slavjanska veoma disciplinovane“, objasnio je Druz.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je Evropsku uniju da „u tajnosti“ ukida zabranu o snabdevanju Ukrajine vojnom tehnologijom i opremom.

„Tokom proteklog sastanka Saveta Evrope u Briselu, lideri država članica EU su se složili da u tajnosti ukinu zabranu na izvoz u Kijev opreme koja bi mogla da bude korišćena za unutrasnju represiju“, navelo je rusko Ministartsvo spoljnih poslova .

Izvoz vojne tehnologije i opreme je, takođe, dozvoljen, navodi se u saopštenju MIP-a Rusije.

Rusko Ministarstvo je, takođe, pozvalo EU da ih ne budu pod uticajem Vašingtona u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Ostavi poruku