Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић оцијенио је да се изјаве бошњачких политичара поводом двоструког убиства у Трнопољу код Приједора могу тумачити као подршка милитантном вехабијском покрету у БиХ.

„Садашњи потпредсједник Народне скупштине /Рамиз Салкић/, који је кандидат за предсједника Српске, давао је потпуно непримјерене оцјене том догађају и сада се не јавља када види да је погријешио“, рекао је вечерас Радмановић за Радио-телевизију Републике Српске.

Радмановић је истакао да се на проблем дјеловања вехабијско-селефијског покрета у БиХ указује, али као да се то не жели видјети, те истакао да тај покрет може да учини „ко зна шта на овом и простору ЕУ“.

Он је подсјетио да је у Бечу центар вехабијског покрета у Европи и да то знају све безбједносне службе, те да овдашње вехабије добијају инструкције из Беча.

Када је ријеч о вехабијама у БиХ, Радмановић је истакао да нису проблем безбједносне службе већ политичари.

„Ако постоји политичка воља да то питање ријешимо, онда ће службе веома брзо урадити свој посао. Али, ако политичари подржавају такав начин дјеловања и такву организацију, онда су службе безбједности у другом плану и то је онда огромна опасност“, истакао је Радмановић.

Он је нагласио да се тако нешто мора промијенити, али да се одвија споро, те напоменуо да не говори о вехабизму као једном од учења у исламу, који је проблем Исламске заједнице.

Радмановић је напоменуо да јавност генерално није довољно обавијештена колико је лица са простора Балкана присутно у сукобима у Ираку, Сирији, а вјероватно сада и у Либији.

Leave a Reply