Мреже организованог криминала дјелују у цијелој БиХ, имају негативан утицај на политичке и економске структуре и тешко их је разбити упркос великом броју полицијских операција.

Наведено је то у документу „Процјена пријетње од организованог криминала у БиХ“ који је сачинила Радна група Савјета министара БиХ у чијем су саставу били представници свих безбједносних, правосудних и полицијских тијела у БиХ. Документ је креиран како би била анализирана опасност која пријети од организованог криминала и дате смјернице и приоритети за рад полиције.

Радна група користила је податке из 2011. и 2012. године за различите области како би процијенила стање у области организованог криминала. Када је у питању привредни криминал констатовано је да је забиљежен пад броја кривичних дјела, али да је забрињавајући износ причињене материјалне штете од 58,9 милиона КМ.

– Међу почињеним кривичним дјелима преовладавају проневјере, пореске утаје, кријумчарење, превара у привредном пословању, обмана код добијања кредита, царинске преваре и повреде ауторских права – наведено је у анализи.

Што се тиче прања новца истакнуто је да је у 2012. години опрано 30,44 милиона КМ, што је за 84 одсто више него годину раније. Материјална штета која је причињена прањем новца износила је 24,67 милиона и вишеструко је порасла у односу на 1,58 милиона КМ у 2011. години.

У анализи је истакнуто да је евидентиран пораст броја кривичних дјела из области корупције за 14,3 одсто, а за 10,3 одсто дјела у вези са наркотицима. Међу кривичним дјелима корупције преовладавају злоупотреба положаја и фалсификовање службене исправе.

– Анализа елемената организованости показује спрегу између организованог финансијског криминала, који укључује и правна лица, са коруптивним дјеловањем, те организоване коруптивне активности – истакнуто је у документу.

И кривична дјела у вези са трговином људима имају тренд раста. Њихов број порастао је за 25 одсто, а регистровано је и повећање броја крађа возила за 13,66 одсто.

– У БиХ ради више десетина ауто-отпада на којима нестаје највећи број украдених возила, а само мали број је у систему ПДВ обвезника. Моторна возила се на ауто-отпадима не складиште у цјелини, него се одмах растављају на дијелове и чекају потенцијалне купце – наведено је у анализи.

Више кривичних дјела забиљежено је и у области илегалног посједовања и трговине оружјем, а стопа њиховог раста износила је 10,94 одсто.

– У посједу грађана је још велика количина наоружања, а према одређеним безбједносно-обавјештајним подацима уочен је тренд илегалне трговине и кријумчарења оружја са Косова преко Црне Горе, БиХ до Хрватске и ЕУ. То БиХ поново чини транзитном земљом за илегалну трговину оружја – истакнуто је у документу.

Закључено је да је БиХ још у раној фази на пољу свеобухватне борбе против организованог криминала.

– Корупција је и даље распрострањена у многим областима и представља озбиљан проблем широм јавног и приватног сектора. Потребни су одлучнији напори како би се успоставио поуздан механизам праћења истражних радњи и процесуирања предмета корупције на високом нивоу – закључено је.

Додаје се да је потребно ојачати мјере генералне превенције с нагласком на законе и правоснажне пресуде да би се остварио већи напредак у борби против криминала.

– Из броја пријављених кривичних дјела и пресуда јасно је да пооштравање казни чини један од кључних стубова у борби против криминалитета – један је од закључака.

Радна група је закључила да све агенције укључене у борбу против организованог криминала морају успоставити конкретније акционе планове са конкретним роковима и надлежним тијелима.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић сматра да се повећана стопа криминалитета не може искључиво гледати кроз рад, односно нерад агенција за спровођење закона.

– То је шири проблем који зависи од економско-социјалних прилика које се у БиХ погоршавају. Постоје и друге институције и друштвени фактори кроз чији рад и нерад треба посматрати стање и пораст стопе криминалитета – истакао је Ћеранић.

Додао је да је потребан превентиван рад полиције и других фактора у друштву.

– Ово повећање стопе криминалитета је само један од доказа нефункционалности низа државних механизама у БиХ и нагомиланих политичких проблема које треба рјешавати. С обзиром на то како се проблеми рјешавају и како влада неповјерење мале су шансе да ствари ускоро крену набоље – казао је Ћеранић.

Страх од свједочења
Као посебан проблем наведен је страх од свједочења против организованих криминалних група иако се у одређеном броју случајева свједок покајник или заштићени свједок показао као кључни елемент у доказном поступку.

Leave a Reply