Бошњачки политичари који су одмах послије убиства изашли у јавност са тврдњом да су убице Срби и да је то порука Бошњацима да се селе из РС не желе да се извине јавности ни након што је припадник вехабијског покрета Зикрија Кркић признао да је убица.

Шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић, који је послије убиства рекао да је то порука Бошњацима да им није мјесто у РС и да иду из ње, и послије откривања убице остаје при својим запаљивим изјавама.

– Стојим иза свега што сам изјавио. Те изјаве су безазлене у односу на оне којима се негира геноцид у Сребреници или тражи сецесија РС – рекао је Хаџиомеровић.

Потпредсједник Народне скупштине РС и функционер СДА Рамиз Салкић, који је послије убиства предњачио у давању запаљивих изјава, правда се тиме да је са терена имао информације да су убиство извршиле особе српске националности.

– Спреман сам да сносим санкције за оно што сам рекао и не бјежим од тога да се извиним ако је моја изјава неког повриједила. То је мотивисало полицију да ефикасније ради. За примјереност изјава треба питати и оне који негирају геноцид и величају Ратка Младића и Радована Караџића – рекао је Салкић избјегавајући да директно упути извињење и настављајући да узнемирује духове.

И посланици СДА и СДП-а у Народној скупштини РС Сенад Братић и Бехзад Чиркин те одборник СДА у Скупштини града Приједор Неџад Бешић тврдили су да су злочин починили Срби из Омарске и Градине.

Градоначелник Приједора Марко Павић изјавио је да остаје горак укус послије изјава неодговорних политичара који су дали себи право да прије полиције, тужилаштва и других органа суде и пресуђују за убиство двојице Бошњака у приједорском насељу Трнопоље.

– Одајем признање МУП-у РС и Окружном тужилаштву Бањалука за брзу и ефикасну истрагу и расвјетљавање двоструког убиства. То је једини начин да се демантују све приче које су пратиле овај случај. Довољан шамар неодговорним политичарима је ово што су добили брзом и ефикасном истрагом и неморално је нешто слично поновити. Убица је убица и не треба их дијелити по националној основи – истакао је Павић.

Директор Полиције РС Гојко Васић каже да није први пут да неодговорни политичари нетачним тврдњама ометају истрагу, али да не желе да им евентуалним покретањем одговорности дају шансу за промоцију.

– Политичари би требало да у таквим ситуацијама смирују стање и да поруче народу да све треба препустити полицији, али за појединце је боље онда кад је горе. Кад би их питали одакле им те информације, они би то тек тада искористили за своју промоцију – каже Васић.

Кркић је признао да је 28. јула у кафићу „Сан“ у Трнопољу рафалом из аутоматске пушке убио Мухарема Балића (62) и Алмира Реџића (48).

Шпирић

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола Шпирић упозорио је да је радикални ислам ушао у све институције власти БиХ и да ће посљедња фаза бити политичко организовање.

– Они су овладали системом у БиХ. Већ на наредним изборима појавиће се као организована политичка партија, а онда плашим се да почиње пакао. Нисам сигуран да ће у томе добро проћи Бошњаци, а поготово не они који то нису – рекао је Шпирић.

Премијер РС Жељка Цвијановић казала је да се мора храбро суочити са пријетњама и системски рјешавати та питања.

 

Leave a Reply