Bošnjački političari koji su odmah poslije ubistva izašli u javnost sa tvrdnjom da su ubice Srbi i da je to poruka Bošnjacima da se sele iz RS ne žele da se izvine javnosti ni nakon što je pripadnik vehabijskog pokreta Zikrija Krkić priznao da je ubica.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović, koji je poslije ubistva rekao da je to poruka Bošnjacima da im nije mjesto u RS i da idu iz nje, i poslije otkrivanja ubice ostaje pri svojim zapaljivim izjavama.

– Stojim iza svega što sam izjavio. Te izjave su bezazlene u odnosu na one kojima se negira genocid u Srebrenici ili traži secesija RS – rekao je Hadžiomerović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i funkcioner SDA Ramiz Salkić, koji je poslije ubistva prednjačio u davanju zapaljivih izjava, pravda se time da je sa terena imao informacije da su ubistvo izvršile osobe srpske nacionalnosti.

– Spreman sam da snosim sankcije za ono što sam rekao i ne bježim od toga da se izvinim ako je moja izjava nekog povrijedila. To je motivisalo policiju da efikasnije radi. Za primjerenost izjava treba pitati i one koji negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića i Radovana Karadžića – rekao je Salkić izbjegavajući da direktno uputi izvinjenje i nastavljajući da uznemiruje duhove.

I poslanici SDA i SDP-a u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić i Behzad Čirkin te odbornik SDA u Skupštini grada Prijedor Nedžad Bešić tvrdili su da su zločin počinili Srbi iz Omarske i Gradine.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da ostaje gorak ukus poslije izjava neodgovornih političara koji su dali sebi pravo da prije policije, tužilaštva i drugih organa sude i presuđuju za ubistvo dvojice Bošnjaka u prijedorskom naselju Trnopolje.

– Odajem priznanje MUP-u RS i Okružnom tužilaštvu Banjaluka za brzu i efikasnu istragu i rasvjetljavanje dvostrukog ubistva. To je jedini način da se demantuju sve priče koje su pratile ovaj slučaj. Dovoljan šamar neodgovornim političarima je ovo što su dobili brzom i efikasnom istragom i nemoralno je nešto slično ponoviti. Ubica je ubica i ne treba ih dijeliti po nacionalnoj osnovi – istakao je Pavić.

Direktor Policije RS Gojko Vasić kaže da nije prvi put da neodgovorni političari netačnim tvrdnjama ometaju istragu, ali da ne žele da im eventualnim pokretanjem odgovornosti daju šansu za promociju.

– Političari bi trebalo da u takvim situacijama smiruju stanje i da poruče narodu da sve treba prepustiti policiji, ali za pojedince je bolje onda kad je gore. Kad bi ih pitali odakle im te informacije, oni bi to tek tada iskoristili za svoju promociju – kaže Vasić.

Krkić je priznao da je 28. jula u kafiću „San“ u Trnopolju rafalom iz automatske puške ubio Muharema Balića (62) i Almira Redžića (48).

Špirić

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić upozorio je da je radikalni islam ušao u sve institucije vlasti BiH i da će posljednja faza biti političko organizovanje.

– Oni su ovladali sistemom u BiH. Već na narednim izborima pojaviće se kao organizovana politička partija, a onda plašim se da počinje pakao. Nisam siguran da će u tome dobro proći Bošnjaci, a pogotovo ne oni koji to nisu – rekao je Špirić.

Premijer RS Željka Cvijanović kazala je da se mora hrabro suočiti sa prijetnjama i sistemski rješavati ta pitanja.

 

Ostavi poruku