У Македонији ће сутра свечано бити обиљежен Дан Републике, спомен на дан када је 1903. године подигнут Крушевски устанак и на дан када је 1944. године одржано Прво засједање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније /АСНОМ/.

Два историјска Илиндана – 111 година од Крушевског устанка и 70 година од Првог засједања АСНОМ-а, биће обиљежени народним скуповима на Мечкином Камену у Крушеву и кумановском мјесту Пелинце, у близини манастира Прохор Пчињски. 

Иако је Прво засједање АСНОМ-а, на коме су ударени темељи македонске државе одржано 2. августа 1944. године у манастиру Свети Прохор Пчињски у Србији, македонски државни врх је прије четири године одлучио да се национални празник – Дан државност обиљежава у Македонији. 

Годишњице АСНОМ-а раније су обиљежаване у манастиру Свети Прохор Пчињски у Србији, али је због спора Српске православне цркве са аутокефално непризнатом Македонском црквом, државни врх одлучио да прославе организје у музеју у Пелинцу, изграђеном 2003. године, уз саму границу са Србијом. 

Мото овогодишњег обиљежавања Дана Републике је „Од сна до сунца“. 

Крушевски устанак почео је 2. августа 1903. године на православни празник Илиндан. Око 800 устаника ослободило је град, а након два дана Никола Карев прогласио је Крушевску републику и постао њен предсједник. 

Крушевска република је трајала 10 дана, јер је османлијска војска под командом Бахтијар-пашеповратила власт у Крушеву. 

Leave a Reply