Ваучере у вриједности 5.000 марака које су добили од Фонда солидарности за обнову РС за санирање поплављених домова, поједини становници продају путем портала „Пик.ба“ за 4.000 марака.

У опису једног од таквих огласа, који је јуче освануо на овом највећем купопродајном порталу у БиХ, стоји да се власник на продају ваучера одлучио јер није могао чекати.

– Због потребе за стамбеним простором кућа је обновљена из властитих средстава. Нисмо могли чекати ваучер – истиче се у огласу, у којем власник наводи и да платну картицу није био у могућности искористити на квалитетан начин.

Власник је као разлоге продаје ваучера навео и то да му је потребан „живи“ новац, како би могао сервисирати рачуне, рате кредита и остале текуће трошкове живота.

Из Министарства унутрашњих послова РС упозоравају грађане да препродаја платних картица по ваучер моделу Фонда солидарности за обнову РС представља злоупотребу и да ће сви такви случајеви бити процесуирани.

Портпарол МУП-а РС Мирна Шоја рекла је да Управа криминалистичке полиције већ обавља провјере поводом информација да је било одређених злоупотреба ових картица.

Шоја је истакла да је платна картица намијењена грађанима који су у катастрофалним поплавама претрпјели штету у домаћинствима и гласи на име корисника, па је и приликом плаћања картицом неопходан његов лични потпис, није могуће да је користи било које друго лице.

У бројним салонима намјештаја широм Српске, становници чији су куће настрадале од поплава настоје да искористе добијене ваучере и опреме своје домове колико могу.

У Новој дрвној индустрији „Врбас“ у Бањалуци кажу да свакодневно имају огроман број грађана који долазе да би набавили намјештај који им је најнеопходнији.

– Највише се траже кревети, столови и столице и комоде – истакли су у „Врбасу“ и додали да се њихове залихе полако црпе, али да их нису тренутно у могућности обнављати, док не добију поврат новца од Фонда солидарности.

И у осталим бројни трговинама и салонима намјештаја због великог броја купаца нестају залихе намјештаја и апарата за домаћинство, па су становници приморани да резервишу поједине комаде и апарате за домаћинство.

Бањалучане Теодора и Невенку Понорац јуче смо затекли како бирају комоду и сто и столице.

– Наша кућа у Трапистима била је цијела поплављена, а намјештај сав руиниран. Ништа се није могло спасити. Срећом, успјели смо све то да преживимо и сада полако набављамо најнеопходније ствари – истичу ови супружници.

Подјела картица

У Добоју је јуче почела подјела око 194 платних картица. Платне картице за око 150 становника градског подручја дијелиле су се на градском стадиону спортских игара иза зграде Гимназије, док је подјела око 94 ваучера за становнике мјесне заједнице Пакленица Доња требало да почне поподне у просторијама Основне школе „Озрен“.

До сада је на подручју града Добоја подијељено око 1.500 платних картица. Градска управа је на подручју града евидентирала око 2.750 грађана чија су домаћинства поплављена

 

Leave a Reply