SHARE

Вехабије у селу Бочиња код Маглаја узурпирале су око 1.000 дунума српске земље, а умјесто враћања земљишта српским повратницима, ситуација се драстично погоршала.

Српски повратници у Бочињу годинама упозоравају на проблем отимања земљишта, а о томе су још 2012. године разговарали са начелником општине Маглај и општинском Комисијом за безбједност. Повратници су у међувремену прикупили и у општину предали више од 40 потврда о власништву над земљиштем, уз писане изјаве власника да не дозвољавају коришћење њихове имовине. Умјесто било каквих рјешења проблем је од тада ескалирао.

Повратник у Бочињу Боро Јевтић каже да су због угрожене безбједности једно вријеме биле појачане полицијске патроле, тако да је ситуација стабилизована, али да ништа није урађено у вези са њиховим захтјевима за напуштање узурпиране српске имовине коју користе вехабије.

– Око 40 вехабијских домаћинстава узурпирало је око 1.000 дунума српске земље. Не знам да ли им је на основу потврда које смо доставили у општину стигла забрана да користе српску имовину, али они је и даље користе. Сијеку шуму, косе ливаде и користе их за испашу стоке, коју затварају у српске напуштене куће. Руше куће и сијеку шуму и Србима који се нису вратили – каже Јевтић.

SHARE

Оставите одговор