SHARE

Карла дел Понте изразила је жаљење што Вилијамсонов тим није пронашао довољно доказа за подизање оптужнице против одговорних за трговину органима на Косову.

“Знате, то је штета, али нисам изненађена, јер је много теже да се обави адекватна истрага послије толико много година од онога што се догодило”, рекла је Карла дел Понте у телефонској изјави Танјугу и објаснила да ни истражитељи суда у Хагу нису могли да пронађу доказе “јер нико није хтио да им помогне”.

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала је изразила наду да ће у будућности ипак бити пронађено довољно доказа да се подигне оптужница за трговину органима.

Дел Понтеова је, пак, истакла чињеницу коју је тужилац Вилијамсон изнио на прес конференцији у Бриселу да он лично вјерује да је било трговине органима.

Она је изнијела доказе за трговину органима на Косову у својој књизи “Лов” 2008. године.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је потом отворило случај “Жута кућа” послије објављивања њене књиге.

Саопштавајући резултате трогодишње истраге, Вилијамсон је данас рекао да још није нађено довољно доказа да су киднапованим лицима на Косову 1999. године насилно вађени органи, али да постоје докази о умјешаности врха ОВК у етничко чишћење.

“То што засад нема доказа за узимање органа, не значи да их неће бити”, указао је Вилијамсон и додао да ће се истрага наставити.

Породице жртава кажу да су незадовољне извјештајем и траже оптужнице.

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић каже да је извјештај главног тужиоца Еулекса сатисфакција за жртве и велики допринос међународној правди. Он је додао да је Вилијамсонов тим “ставио круну” на дугогодишњи посао који је започело српско Тужилаштво за ратне злочине на основу навода из књиге бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.

Замјеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да је извјештај специјалног тужиоца Еулекса Клинта Вилијамсона објективан и да представља корак напред ка остварењу међународне правде.

Влада у Приштини је саопштила да ће наставити сарадњу са специјалним тимом све до краја истраге.

 

SHARE

Оставите одговор