Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da Izrael mora biti spreman na produženu vojnu kampanju u pojasu Gaze, koja neće biti završena dok svi „teroristički“ tuneli ne budu uništeni.

„Moramo biti spremni na produženi kampanju. Nema pravednijeg rata od ovog. Nećemo završiti operaciju u Gazi dok ne neutrališemo tunele, čija je jedina svrha ubijanje naših građana,“ naglasio je Netanijahu na konferenciji za novinare prenošenoj preko televizije.

„Izraelski građani ne mogu živjeti pod prijetnjom raketa i tunela smrti – smrti od gore i od dole,“ rekao je izraelski premijer.

On je takođe naglasio da demilitarizacija Gaze mora biti dio svakog budućeg rješenja za tu palestinsku teritoriju.

Tom izjavom, koja je uslijedila nakon što su se ekstremisti iz pojasa Gaze, ponovo ubacili kroz jedan tunel na jugu Izraela i napali vojnike, raspršene su nade u brzo okončanje tronedjeljne ofanzive.

„Hamas je okrutni neprijatelj, ne samo za nas, već i za sopstvene građane. Oni su odbacili mnogobrojne prekide vatre. Mi smo spremni za produženu operaciju,“ rekao je Netanijahu na dan kada je u pojasu Gaze poginulo najmanje 18 Palestinaca, a na jugu Izraela u minobacačkom napadu najmanje četvoro civila.

Sukobi su eskalirali poslije napetog zatišja prošle noći i kada se očekivalo da međunarodni napori za uspostavljanje humanitarnog prekida vatre, povodom muslimanskog praznika, urode plodom.

 

Ostavi poruku