Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић критиковао је власти у Приштини јер су официру за везу Дејану Павићевићу забраниле улаз на Косово. Ова забрана може само да се посматра као онемогућавање нормализације односа Београда и Приштине, каже Павићевић.

„Ускраћивање уласка на подручје Покрајине Дејану Павићевићу, који се у тренутку инцидента налазио у возилу са дипломатским регистарским таблицама Мисије ЕУ, представља грубо кршење споразума који су Београд и Приштина постигли уз посредовање Европске уније“, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за КиМ.

„Посебно забрињава чињеница да је овакво деловање власти у Приштини супротно преузетим обавезама, што несумњиво отежава даљи процес нормализације односа Београда и Приштине“, додаје се у саопштењу, преноси Бета.

„Дејан Павићевић је са административног прелаза Мердаре враћен под изговором да не поседује важећа документа, што свакако није оправдано, јер су исправе са којима је путовао апсолутно валидне на основу Споразума о официрима за везу“, наводи се у саопштењу.

Влада Србије се нада што хитнијем решавању те спорне ситуације и захтева пуно поштовање преузетих обавеза свих актера који су учествовали у постизању Бриселског споразума.

Павићевић: Опструкција Приштине

Павићевић je рекао да је одлука косовских власти да му забране улазак на КиМ груба опструкција Приштине у имплементацији свега што је договорено у Бриселу и апеловао на ЕУ и међународну заједницу да што пре реше тај проблем.

„То се никада раније није десило. Ово је први пут и ја апелујем на ЕУ и међународну заједницу да се овај проблем што пре реши и да ми се омогући даљи несметан рад“, рекао је Павићевић Танјугу.

Он је рекао да ће сутра остати у Београду због консултација у вези са тим проблемом и додао да ће се на КиМ вратити у петак.

Каже и да та забрана може само да се посматра као онемогућавање нормализације односа Београда и Приштине, што њега као официра за везу спречава да несметано обавља своју дужност.

Павићевић је објаснио да је јутрос око девет сати покушао да пређе административни прелаз Мердаре и да му је онемогућен улаз на КиМ под изговором да документ који је имао није валидан.

„Тај документ је договорен у Бриселу“, нагласио је он и додао да исти такав имају и заменик официра и његов возач.

Такав документ, додао је, има и његов приштински колега у Београду Ваљдет Садику.

„Бриселским споразумом је предвиђен и тај документ и несметана слобода кретања и могућност да официр за везу има нормалну комуникацију. Једно је то када неко одбија да разговара са вама, а било је таквих случајева, а друго је када вам на административној линији потпуно забране улазак“, поручио је Павићевић.

Leave a Reply