Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je „neko u Slovačkoj uzeo novac“ kako bi Dragoslav Kosmajac dobio slovačko državljanstvo.

Ocenio je da je sramota što mnogi narko-dileri sa Balkana imaju slovačko državljanstvo, navodeći kao primer Darka Šarića i Albanca s Kosova i Metohije Bakija Sadikija, osuđenog za šverc heroina, preneli su banjalučki mediji.

„Kako je moguće da su svi ovi ljudi kupili slovački pasoš? Ne sumnjam da je neko za to uzeo ogroman novac“, rekao je Lajčak novinarima u Slovačkoj.

Kosmajac, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećeg srpskog narko-dilera, dobio je državljanstvo Slovačke 13. septembra 2004. godine.

Vlasti Slovačke sada ispituju da li je njegova dokumentacija bila ispravna. Na osnovu državljanstva, Kosmajac je dobio ličnu kartu s kojom može da putuje u sve zemlje EU, ali i pasoš s kojim je prošle subote otišao u Crnu Goru, a zatim, kako tamo pretpostavljaju, u BiH.

Mediji u regionu ranije su objavili da je Kosmajac ličnu kartu dobio u istoj stanici policije u Bratislavi kao i Darko Šarić dve godine kasnije.

Dragoslav Kosmajac (61) je, u noći između petka i subote, ušao u Crnu Goru na graničnom prelazu Jabuka-Ranče, nekoliko sati pošto ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećeg srpskog narko-dilera.

Podgoričke Vijesti su tada objavile da je lociran u Herceg Novom, a i da je vlasnik luksuzne vile u risanskom naselju Strp.

Izvor iz Uprave policije objasnio je tada da za njim nije raspisana međunarodna poternica i da je on potpuno legalno ušao na teritoriju Crne Gore, a nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje navode da je Kosmajac u Crnu Goru ušao sa slovačkim pasošem.

Prema pisanju podgoričkog Dana, on je posle dva dana prešao u Bosnu i Hercegovinu.

Ostavi poruku