Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је да је „неко у Словачкој узео новац“ како би Драгослав Космајац добио словачко држављанство.

Оценио је да је срамота што многи нарко-дилери са Балкана имају словачко држављанство, наводећи као пример Дарка Шарића и Албанца с Косова и Метохије Бакија Садикија, осуђеног за шверц хероина, пренели су бањалучки медији.

„Како је могуће да су сви ови људи купили словачки пасош? Не сумњам да је неко за то узео огроман новац“, рекао је Лајчак новинарима у Словачкој.

Космајац, кога је премијер Србије Александар Вучић означио као највећег српског нарко-дилера, добио је држављанство Словачке 13. септембра 2004. године.

Власти Словачке сада испитују да ли је његова документација била исправна. На основу држављанства, Космајац је добио личну карту с којом може да путује у све земље ЕУ, али и пасош с којим је прошле суботе отишао у Црну Гору, а затим, како тамо претпостављају, у БиХ.

Медији у региону раније су објавили да је Космајац личну карту добио у истој станици полиције у Братислави као и Дарко Шарић две године касније.

Драгослав Космајац (61) је, у ноћи између петка и суботе, ушао у Црну Гору на граничном прелазу Јабука-Ранче, неколико сати пошто га је премијер Србије Александар Вучић означио као највећег српског нарко-дилера.

Подгоричке Вијести су тада објавиле да је лоциран у Херцег Новом, а и да је власник луксузне виле у рисанском насељу Стрп.

Извор из Управе полиције објаснио је тада да за њим није расписана међународна потерница и да је он потпуно легално ушао на територију Црне Горе, а није могао да потврди, али ни да демантује наводе да је Космајац у Црну Гору ушао са словачким пасошем.

Према писању подгоричког Дана, он је после два дана прешао у Босну и Херцеговину.

Leave a Reply