SHARE

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је америчке конгресмене, с којима се састала у Вашингтону, упознала о посљедицама поплава у Републици Српској, те да су током састанка размијењена мишљења о актуелној ситуацији у Српској, БиХ и на Балкану.

“Веома их интересује на који начин се чува Дејтонски споразум и то је за нас увијек добра прилика да појаснимо које су се то девијације појавиле током свих ових година, као и да укажемо ко су били промотери једне такве политике измјене Дејтона”, рекла је Цвијановићева. Она је додала да су конгресмени изразили забринутост због великог броја добровољаца с Балкана, као и из БиХ, који одлазе на ратишта у Сирију, Ирак и друге земље, саопштено је из Бироа Владе Српске за односа с јавношћу.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и ентитетски министар финансија Зоран Тегелтија састали су се у Вашингтону и са представницима водећих америчких хуманитарних невладиних организација које су упознали да је пред РС период од седам до десет година опоравка од поплава.
Ријеч је о невладиним организацијама које дјелују у различитим кризним ситуацијама широм свијета, од којих су неке већ пружиле помоћ грађанима у РС током првог периода мајских поплава, док су представници других организација, на састанку, упознати с потребама РС у периоду обнове.

“Сада им је јаснија ситуација, јер смо их упознали да нас чека период од седам до десет година да све вратимо на старо стање. Посебно им се свидјело размишљање да не смијемо да будемо фокусирани само на обнову, него да треба да комбинујемо обнову са развојем”, навела је Цвијановић.
Како је истакла, постигнут је договор у вези с пошиљком лијекова у вриједности од десет милиона америчких долара, саопштено је данас из ентитетске владе.

Цвијановић је додала да ће невладине организације, које су до сада помагале становништву поплављених подручја слањем намирница, пумпи за воду и чамаца, и даље остати на располагању влади РС и наставити да помажу кроз набавку грађевинског материјала.

У наставку радне посјете Сједињеним Америчким Државама, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија данас ће се састати с представницима Међународног монетарног фонда.

Планирани су и састанци са невладиним организацијама, представницима медија и политичким аналитичарима. У представништву РС у Вашингтону вечерас ће бити организовано и донаторско вече, на којем ће се прикупљати средстава за становништво у Српској, које је претрпјело штету од поплава.

SHARE

Оставите одговор