Evropska komisija je spremna na razgovore o mogućim izuzecima u vezi sa gasovodom „Južni tok“, ali samo ako projekat bude saglasan sa pravilima EU, ističu u Komisiji.

Do sada poznati bilateralni sporazumi u vezi sa izgradnjom „Južnog toka“ u mnogim delovima nisu saglasni sa zakonom o zajedničkom tržištu EU, ističu izvori u Evropskoj komisiji (EK) u izjavi agenciji APA, prenosi Tanjug.

Evropska komisija je ipak spremna na razgovore o mogućim izuzecima u vezi sa gasovodom „Južni tok“, samo ako projekat bude saglasan sa pravilima EU, naglašavaju u Komisiji.

Ovog proleća je na temu „Južnog toka“ uspostavljena radna grupa EU sa Rusijom, ali ona je do sada održala svega dva ekspertska sastanka u martu i aprilu, nakon čega je Moskva, zbog otpora Brisela protiv ovog projekta zbog suprotnosti sa Trećim energetskim paketom Unije, odlučila da se obrati Svetskoj trgovinskoj organizaciji i potom je izbila kriza oko Krima, ukazuje APA.

Od tada sve stoji, ističu u Briselu.

Rezultati radne grupe trebalo je da posluže kao osnova za nove pregovore o bilateralnim sporazumima ruske strane sa svojim partnerima u zemljama preko kojih treba da ide „Južni tok“.

Evropska komisija želi da vlasnik gasovoda i onaj koji isporučuju gas budu odvojeni, ali kod „Južnog toka“ ruski koncern „Gasprom“ ima ogroman udeo.

„Ukoliko se postigne dogovor o usaglašavanju sa delovanjem EU, mogli bismo razgovarati o izuzecima u vezi sa ovim projektom“, poručuju iz Brisela.

Međutim, do sada, inicijatori projekta do sada se nisu s tim u vezi obratili Briselu.

Specijalne dozvole dobio je, na primer, gasovod „Transadrijatik“ (TAP), koji preko grčko-turske granice i Albanije u južni deo Italije dovodi gas na tržišta Evrope.

„Mi insistiramo da gasovod bude saglasan sa pravom EU i, ako bude specijalnih dozvola, onda mora do njih da se dođe na osnovu pravila predviđenih zakonima EU“, poručio je Klaus Diter Borhart iz Generalne direkcije Evropske komisije za energetiku u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF.

Austrijski koncern OMV i ruski „Gasprom“ potpisali su u utorak sporazum o izgradnji „Južnog toka“.

Partneri u ovom poslu očekuju da će do kraja iduće godine dobiti građevinske dozvole i da bi „Južni tok“ mogao krajem 2016. da isporučuje gas u Austriju.

U Generalnoj direkciji za energetiku Evropske komisije ukazuju da je veliki problem visoka zavisnost Evrope od uvoza gasa i da žele taj problem da rešavaju.

Evropska potrošnja energenata pokriva se sa 53 odsto iz uvoza, to jest kod nafte 88 odsto uvozom, a kod gasa 66 procenata, pri čemu 39 odsto dolazi iz Rusije.

Ostavi poruku