Председник Србије Томислав Николић поручио је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, што подразумева и очување Републике Српске. Николић је рекао да са руководством РС, предвођеним председником Милорадом Додиком, има изузетно добру сарадњу.

„Дејтонски споразум се стално урушавао и требало је да остане ‘мртво слово на папиру’ за права Срба, а да се кроз то ‘рушење Дејтона’ промовише БиХ“, оценио је Николић у интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске.

Како је подсетио, од потписивања Дејтонског споразума није ни постојала жеља да Босна и Херцеговина буде изграђена као држава равноправних ентитета и народа, већ се ишло ка сламању Српске.

„Ја не могу да учиним ништа да БиХ опстане, ако она то не жели. Реците ми да ли се за ових 20 година икакав лепак појавио да повеже БиХ. Мислим да тако нешто уопште не постоји“, рекао је председник Србије.

Говорећи о предстојећим, октобарским, изборима у БиХ, Николић је поручио да ће, као председник Србије, сарађивати са сваким ко добије поверење грађана, напоменувши да није његово да подржава или не подржава било коју политичку опцију.

Када је у питању обележавање стогодишњице Сарајевског атентата и почетка Првог светског рата, Николић је рекао да су представници Србије првобитно планирали да иду на церемонију у Сарајево, али да су одустали јер не желе да учествују у ревизији историје.

Оценио је и да покушаји ревизије историје у вези с Првим светским ратом нису дали резултате какве су неки очекивали, те да Срби, упркос ревизионистичким настојањима, 100 година од почетка Првог светског рата дочекују достојанствено.

„Ми смо достојанствено дочекали обележавање тих 100 година, нашег Гаврила Принципа и целе идеје ‘Младе Босне’. То је величанствено за српски народ у целини и не интересује нас како ће то други да схвате“, закључио је председник Србије за РТРС.

Leave a Reply