SHARE

Петро Порошенко, 48-годишњи украјински милионер, положио је заклетву у парламенту и постао пети председник Украјине од стицања независности те земље 1991. године. Поручио је да не жели ни рат ни освету, већ мир.

Нови украјински председник Петро Порошенко је у говору после инаугурације позвао сепаратисте на истоку земље да положе оружје и рекао да ће гарантовати безбедан повратак руских бораца кући.

“Ја не желим рат, не желим освету. Желим мир и желим да завлада мир. Молим вас, положите оружје и ја гарантујем имунитет свима који нису окрварили руке”, изјавио је Порошенко посланицима парламента после полагања заклетве.

Обећао је да ће очувати јединство земље, а становницима Доњецког региона, који је углавном у рукама проруских снага, обећао је да ће децентрализовати власт и гарантовати слободну употребу руског језика, преносе агенције.

Порошенко је истакао да неће бити компромиса са Русијом по питању проевропског става и статуса полуострва Крима.

“Крим је био и остаће украјински. Ја сам то јасно рекао руском председнику у Нормандији”, рекао је он о јучерашњем сусрету са председником Русије Владимиром Путином.

Итартас наводи да је Порошенко рекао да је спреман да одмах потпише економски део споразума о придруживању Украјине ЕУ и да би у Украјини требало да буду одржани ванредни парламентарни избори.

Инаугурацији Порошенка за новог председника Украјине, присуствовало је 56 страних делегација, од којих су се у 23 делегације налазили шефови држава, влада и парламента.

Србију на инаугурацији у Кијеву представља саветник председника Србије за спољне послове Иван Мркић, најавила је прес служба председника.

Руски председник Владимир Путин изјавио је јуче у Француској да су његови састанци са западним лидерима били позитивни, а разговор са америчким председником Бараком Обамом оценио је као “значајан”.

“Мислим да је размена мишљења била веома позитивна”, рекао је Путин новинарима поводом разговора које је водио на маргинама свечаног обележавања 70 година савезничког искрцавања у Нормандији у Другом светском рату, пренеле су агенције.

О сусрету са украјинским председником Петром Порошенком Путин је рекао да поздравља његове намере да заустави насиље у Украјини, рекавши да Кијев мора да престане са казненом операцијом на југоистоку земље и да за то не постоји алтернатива за решење кризе на миран начин.

Путин је навео да је то једини начин да се створе услови за почетак реалног процеса преговора са присталицама федерализације земље, док је према америчким изворима Обама позвао Москву да одмах почне да сарађује са Кијевом на смањењу тензија.

SHARE

Оставите одговор