Naslovna Svijet Sedam decenija od „Dana D“

Sedam decenija od „Dana D“

0

U Francuskoj se obeležava 70 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu. „Danom D“ počela je jedna od ključnih bitaka za pobedu nad nacističkom Nemačkom. Prvi put zvanično odata počast za 20.000 civila koliko ih je ubijeno tokom 100 dana bitke za Normandiju.

Ceremoniji prisustvuje 1.800 ratnih veterana i oko 150 000 građana. U Normandiji u toku je međunarodna ceremonija na koju je pozvano 9.000 zvanica, među kojima 19 šefova država i vlada. Među njima su predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Na licu mesta je 12 000 policajaca, vojnika i vatrogasaca koji su zaduženi za bezbednost zvanica, ne račujanući strane vojnike.

Proslava je počela juče kada je 300 britanskih padobranaca skakalo u Ranvilu, prvom oslobođenom selu u Francuskoj.

Francuski predsednik Fransoa Oland odao je poštu poginulim Francuzima u Memorijalnom centru Kana (u severnoj Francuskoj). Za 100 dana bitke u Normandiji poginulo je 20.000 francuskih civila.

„Želeo sam da budem ovde sa vama kako bih istakao žrtvu koju je civilno stanovništvo podnelo onih dana i onih noći u kojima je Francuska ponovo osvojena“, istakao je Oland.

Kako je najavljeno, Oland će se u toku dana sastati sa Obamom na američkom groblju iznad plaže Omaha, na kojoj je najviše žrtava palo tokom iskcavanja. Na tom groblju se očekuje 10.000 ljudi.

Visoke zvanice i veterani će ručati u dvorcu Benuvil, gde se nalazi deo Pegazovog mosta koji su zauzeli britanski komandosi 6. juna 1944. godine.

Međunarodna ceremonija zvanično počinje u 14.30 u Uistreamu, na plaži Svord, gde su se iskrcali britanski i francuski vojnici. Tom prilikom će nastupiti vojni orkestri.

Predviđeno je sedam binacionalnih ceremonija Francuske sa SAD, Velikom Britanijom, Kanadom, Holandijom, Danskom, Norveškom i Poljskom.

Invazija na Normandiju, pod šifrom „Operacija Overlord“, najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja. Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale je počelo noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, posle čega je 6. juna 1944. usledio i uspešan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most, u blizini Kana.

Procene o broju poginulih saveznika prvog dana iskrcavanja se razlikuju: od 2.500 do 5.000.

Tokom čitave tromesecne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika i, kako se procenjuje, još toliko nemačkih.

Nedaleko od obale je groblje na kome je sahranjeno 22.000 nemačkih vojnika. Većina poginulih Amerikanaca je sahranjena u domovini, a u Normandiji oko 9.300.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version