Суд Босне и Херцеговине осудио је данас бившег припадника Специјалног одреда за посебне намјене при Армији РБиХ „Зулфикар“ на јединствену казну затвора од 12 година за ратне злочине против цивилног становништва и заробљеника у Трусини код Коњица.

Како јавља репортер Клиx.ба, Џеко је осуђен на 10 година затвора за убиство шесторице ратних заробљеника Хрватског вијећа обране након пада Трусине 16. априла 1993. године, а на седам година затвора за убиство двоје цивила из породице Иванковић, али одређена му је јединствена казна од 12 година затвора.

Тужилаштво БиХ је доказивало да се и у случају шест страдалих особа радило о три заробљеника и троје цивила, али Суд БиХ је утврдио да је, ипак, било ријеч о заробљеницима, припадницима ХВО-а. Џеко је ослобођен за убиство Кате Дрљо. Доказано је да је учествовао у протјеривањима на подручју Јабланице, али да за то није био одговоран јер је као војник поступао по наређењу, док одговорност за мaлтретирање није доказана.

Џеко је боравио у Сједињеним Америчким Државама, одакле је депортован по захтјеву Тужилаштва БиХ, због сумње да је учествовао у ратним злочинима.

Leave a Reply