Naslovna Vijesti Dačić očekuje pritiske SAD zbog Ukrajine

Dačić očekuje pritiske SAD zbog Ukrajine

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić očekuje da će biti pritisaka Vašingtona na Srbiju da promijeni stav prema Ukrajini i Rusiji, ali ne i stav o vojnoj neutralnosti.

Povodom najave da bi u Bijeloj kući uskoro mogao da bude parafiran dokument „Akt o sprečavanju ruske agresije 2014“, koji podrazumjeva jačanje uticaja NATO u centralnoj i istočnoj Evropi, Dačić je rekao da ne očekuje velike zaokrete u politici Vašingtona prema Srbiji.

„Ipak, ne očekujem velike zaokrete u politici Vašingtona prema Srbiji, koji koji poštuje naše pozicije vojne neutralnosti“, rekao je Dačić.

Analitičar Obrad Kesić smatra da se iza ovog dokumenta, koji su donijeli republikanci, krije namjera da NATO ponovo osnaži i dodaje da je „Ukrajinska kriza dala novi život Alijansi“.

„Doskora je izgledalo da se više neće širiti, a sada se na Kongresu javlja ogroman pritisak da se Alijansa proširi uručenjem poziva za članstvo Crnoj Gori. Time se pokazuje, ne samo da je NATO vitalan i spreman da primi nove članice već se sužava i ruski uticaj u Evropi“, ocijenio je Kesić.

U dokumentu „Akt o sprečavanju ruske agresije 2014“ od američkog predsjednika Baraka Obame traži se da se Vašington, zbog događaja u Ukrajini, hitno probudi i provede zaokret u politici prema istočnoj i centralnoj Evropi.

Republikanci od predsjednika SAD traže da ojača sankcije Moskvi da bi se ona „odvratila od dalje agresije“ i osnaži saradnju sa mnogim zemljama, uključujući Srbiju, koja bi, kako je navedeno u dokumentu, u dogledno vrijeme postala član NATO.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version