SHARE

У Спомен-комплексу Јасеновац, посвећеном жртвама усташког концентрационог логора из Другог светског рата, посађено је цвеће у бојама шаховнице и у облику усташког симбола, слова У. То је изазвало оштра реаговања бројних удружења и антифашистичких група.

Удружење слободарских активиста захтева од меродавних институција да реагују на овај чин Управе Спомен-подручја Јасеновац, да се цвеће уклони и одговорни за овакву врсту провокације примерено казне, пренео је хрватски портал Зпрес.

“Када видите на простору Спомен-подручја Јасеновац да је посађено цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори”, наводи се у саопштењу представника Удружења.

На месту где су били затварани, мучени и убијани људи због тога што су били “погрешне” националности, вере…догодио се злочин који су, наводе, починили управо они чије су ознаке биле слово У и бело-црвени квадрати.

Удружење подсећа да у Јасеновац људи долазе како би исказали пијетет невиним жртвама, а онда “виде величање геноцидног режима који је тамо починио злочине у којима је убијено, по службеној евиденцији, више од 80.000 људи”.

Као посебно важно наводи се да је због симболике Јасеновца, у којем су људи “затварани, мучени и убијани не само у име усташке, нацистичке идеологије, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоће хрватске нације”, треба водити посебно рачуна о томе да, пристојности ради, у Јасеновцу “не може бити места ни за законите државне симболе Републике Хрватске, попут заставе и грба уопште”.

Удружење као пример наводи Немачку која на сличним местима не истиче своје националне и државне симболе, па и на тај начин одаје почаст жртвама концентрационих логора и изражава кајање државе у чије име су људи затварани, мучени и убијани.

SHARE

Оставите одговор