Ситуација у Доњецку се не смирује. У граду се и даље повремено чује пуцњава. Обустављен је јавни превоз, а синоћ је уведен полицијски час.

Прес служба самопроглашене Доњецке народне републике саопштила је да ће полицијски час бити на снази између 22 сата увече и шест часова ујутро и да ће излазак на улицу у том периоду „без хитне потребе бити опасан по живот“, преноси Глас Русије.

Становници Доњецка носе џакове са песком и постављају положаје за стрелце
Поред тога, у Доњецку је јуче у 20 сати обустављен јавни превоз, а та мера ће бити на снази док се ситуација у том граду не нормализује.

Грађани ће морати у сваком тренутку да код себе имају личне документе, а вођство НДР је затражило од људи да не остављају своје аутомобиле у улицама око зграда административних управа, наводи Глас Русије.

Украјинске снаге безбедности су се јуче други дан заредом бориле са проруским активистима у Доњецку, а влада Украјине је саопштила да ће наставити са војном офанзивом „све док ниједан терориста“ не остане на украјинској територији.

Иако су борци самопроглашене републике претрпели велике губитке, јака паљба која се чује указује да владине снаге и даље наилазе на отпор, навео је Ројтерс. Процене броја жртава сукоба током претходна два дана у Доњецку се крећу између 40 и 100.

Током протекле ноћи је на железничкој прузи у близини Доњецка експлодирала бомба, при чему је уништена пруга у дужини од једног метра, али људских жртава није било, рекао је портпарол регионалне саобраћајне полиције у Доњецку.

У међувремену, лидери Европске уније апеловали су на Русију да сарађује са новим председником Украјине Петром Порошенком и да наставе са повлачењем војника са украјинско-руске границе.

„Ми очекујемо да ће Русија у потпуности сарађивати са новоизабраним и легитимним председником“, наведено је у нацрту саопштења са самита ЕУ у који је АФП имао увид.

„Русија би, такође, требало да настави са повлачењем војника са украјинске границе и искористи утицај који има на наоружане сепаратисте да их убеди да смире ситуацију на истоку земље“, додаје се у саопштењу.

Лидери ЕУ су јуче у Бриселу разговарали о исходу избора за Европски парламент, али и о Украјини, где је Порошенко у недељу победио на председничким изборима.

О ситуацији у Украјини данас би требало да расправља и Савет безбедности Уједињених нација .

Позивајући се на неименоване изворе из седишта УН, агенција Итартас је пренела да ће седница бити одржана у 15 сати по њујоршком времену.

Leave a Reply