Naslovna Svijet Snouden: Bio sam vrhunski špijun

Snouden: Bio sam vrhunski špijun

0

Odbjegli američki obaveštajac Eduard Snouden rekao je da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inostranstvu za obavještajne agencije.

U prvom intervjuu za neki američki medij, Snouden je u izjavi za televiziju En-Bi-Si opovrgao tvrdnje da je u svom poslu „jedva bio nižeg ranga“, navodeći da je radio „na svim nivoima, od osnovnih stvari do vrhunskih“.

Snouden, bivši obavještajac američke Nacionalne bezbednosne agencije, dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment do srži objavljivanjem niza povjerljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom svijeta nadgledanjem Interneta i telekomunikacionih podataka.

Intervju sa Snoudenom urađen je prošle sedmice i danas će biti emitovan u cijelosti, dok su izvodi objavljeni juče, prenio je AFP.

Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, prije nego što je ukrao i objavio povjerljiva dokumenta NSA.

„Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje“, rekao je on.

On je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA kao i za DIA.

„Ja nisam radio sa ljudima niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sistem radi za SAD. I to sam radio na svim nivoima, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Tako,  kad neko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, ja tvrdim da se to radi namjerno da bi se dovelo u zabludu“, rekao je Snouden.

Snouden je u intervjuu za njemački magazin “Štern“ najavio nova špijunska otkrića za Njemačku.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version