SHARE

Одбјегли амерички обавештајац Едуард Сноуден рекао је да је био обучаван као шпијун и да је као тајни агент радио у иностранству за обавјештајне агенције.

У првом интервјуу за неки амерички медиј, Сноуден је у изјави за телевизију Ен-Би-Си оповргао тврдње да је у свом послу “једва био нижег ранга”, наводећи да је радио “на свим нивоима, од основних ствари до врхунских”.

Сноуден, бивши обавјештајац америчке Националне безбедносне агенције, добио је азил у Русији у августу 2013. године, након што је уздрмао амерички обавештајни естаблишмент до сржи објављивањем низа повјерљивих информација о масовној шпијунажи у САД и широм свијета надгледањем Интернета и телекомуникационих података.

Интервју са Сноуденом урађен је прошле седмице и данас ће бити емитован у цијелости, док су изводи објављени јуче, пренио је АФП.

Сноуден се у интервјуу бранио од тврдњи којима се негира његово шпијунско искуство, прије него што је украо и објавио повјерљива документа НСА.

“Обучаван сам као шпијун у традиционалном смислу и радио сам као тајни агент у иностранству, претварајући се да радим неки други посао и то под именом које није моје”, рекао је он.

Он је рекао да је радио тајно као технички експерт за ЦИА и НСА као и за ДИА.

“Ја нисам радио са људима нити врбовао агенте. Мој задатак је био да омогућим да систем ради за САД. И то сам радио на свим нивоима, почев од основних послова до врхунских. Тако,  кад неко каже да сам био службеник нижег ранга, да не познајем оно о чему причам, ја тврдим да се то ради намјерно да би се довело у заблуду”, рекао је Сноуден.

Сноуден је у интервјуу за њемачки магазин ”Штерн” најавио нова шпијунска открића за Њемачку.

SHARE

Оставите одговор