SHARE

Европска комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана, саопштио је предсједник Комисије Жозе Мануел Барозо.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је касно синоћ, након неформалног самита европских лидера у Бриселу да ће ЕУ помоћи Србији и Босни и Херцеговини да преброде посљедице поплава.

“Комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана”, рекао је Барозо новинарима послије радне вечере 28 шефова држава и влада земаља чланица ЕУ.

Подсјетио је да је ЕУ, одмах након првих захтјева за помоћ из Србије и БиХ, послала стручњаке, чамце и хеликоптере да се помогне угроженом становништву.

“Осем тога, имамо и средства из Фонда солидарности, којима Србија може да приступи као да је чланица ЕУ”, указао је Барозо, додајући да је сада на влади Србије да достави извештаје о штети.

Лидери Европске уније су изразили солидарност с народима Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске који су претрпјели најтеже поплаве за дуже од вијека, и навели да ЕУ пружа помоћ и да ће процјењивати даљње потребе.

То је на завршетку заседања саопштио предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј који је рекао да су лидери Уније “размотрили ситуација с поплавама на Балкану, а Европска комисија снажно ради на усаглашеном приступу томе тако да опипљиво искаже солидарност”.

Европска комисија донијела je раније одлуку да издвоји додатних 65 милиона евра за отклањање последица великих поплава које су погодиле Србију и БиХ.

 

SHARE

Оставите одговор