На локацијама у Дворовима и Бијељини, које су због ниског терена и даље поплављене, на црпању воде су ангажовани турски ватрогасци из истамбулске Ватрогасне јединице опремљени пумпама велике снаге, саопштено је из Административне службе града Бијељина.

Истовремено, у Бањи Дворови на одводњи воде раде припадници Ватрогасне јединице из словеначког града Шкофја Лока.

Педесеточлани турски ватрогасни тим са 19 специјализованих возила се одмах по доласку у Бијељину укључио у санирање посљедица поплава у Дворовима, а од данас раде и на црпању воде из подрума у Улици 27. марта у Бијељини.

За санацију терена турски ватрогасци користе, између осталог, 24 пумпе за воду различите снаге, камионе за прочишћавање канализације и четири возила за прање терена.

Замјеници директора Ватрогасне јединице из Истанбула Семих Ћалкајан и Мехмет Емин, који предводе турске ватрогасце ангажоване у Бијељини, процјењују да ће за црпање воде на подручју Дворова бити потребно седам дана, те кажу да ће на овом простору остати док не заврше посао.

Турске и словеначке ватрогасце на терену је посјетио градоначелник Бијељине Мићо Мићић и, уз ријечи захвалности, истакао да су ово међу најопремљенијим екипама које раде на санацији терена послије поплава.

„Захваљујући њиховој опремљености, стручности и залагању, наше ватрогасне екипе могу да црпе воду из мањих водених џепова и подрума. У ових неколико дана турски и словеначки ватрогасци су много учинили за народ Семберије и надам се да ћемо имати прилику да им вратимо, али у бољој ситуацији од ове у којој се тренутно налазимо“, рекао је Мићић.

Осим ватрогасаца из Турске и Словеније, на санацији терена и спасавању првих дана поплаве биле су ангажовани ватрогасни тимови из Велике Британије и Њемачке, а најављен је долазак ватрогасних тимова из Италије и Аустрије.

Leave a Reply