Амерички истраживачки пројекат ХААРП, који теоретичари завере криве за неке од највећих природних и индустријских катастрофа у новијој историји, биће затворен овог лета, пише „Индепендент“.

Високофреквентни програм за активно истраживање ауроре, ХААРП (High Frequency Active Auroral Reseach Program), није више потребан САД, преноси британски лист позивајући се на владу САД.

Теоретичари завере тврде да САД могу да користе ово постројење да би утицали на временске прилике, онеспособили сателите, па чак и да контролишу умове, наводи Индепендент.

Такође верују да је ХААРП „кривац“ за изазивање болести и индустријске несреће, као што је случај са распадом шатла Колумбија.

ХААРП ће се затворити после финалног истраживачког пројекта средином јуна, који ће спровести Агенција за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (ДАРПА), такође омиљена међу теоретичарима завере, додаје лист.

Пре затварања сајта ХААРП-а 2013. године, портпароли сајта су истицали да у постројењу смештеном на Аљасци, које се користи за проучавање атмосфере и нарочито јоносфере, није било тајних истраживања.

„ХААРП није тајна. Нема тајних докумената који се односе на ХААРП“, било је наведено на сајту.

Влада САД тврди да ХААРП служи за проучавање природних процеса у јоносфери, у нади стварања бољих радио-комуникационих технологија.

Према наводима појединих медија, ХААРП годишње „кошта“ пет милиона долара. Рад на том пројекту започет је 1993. године, а изградња је коштала више од 280 милиона долара.

Leave a Reply