У поплављеним подручјима Републике Српске под контролом је ситуација када је ријеч о минско-експлозивним средствима, рекао је данас помоћник директора Цивилне заштите за деминирање Драган Кос.

„Ситуација није тако драматична како се грађанима представља, јер су наши деминерски тимови константно на терену и увијек су присутни на ријечним површинама“, рекао је Кос на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је Сектор за деминирање закључио да ниједна мина која је пронађена након поплава у општинама и градовима Српске не потиче из минског поља.

„Од уклоњених 296 комада неексплодираних убојитих средстава на поплављеним подручјима Републике Српске, само три су поплаве изнијеле на површину – ручну бомбу у општини Сребреница, ручни бацач ракета М-80 у Добоју и тромблонску мину у Чеварлијама код Добоја“, истакао је Кос.

Он је рекао да на око 10 до 15 одсто површине минских поља стање није идентично као прије поплава, што се манифестовало наносима земље и муља или је поплава однијела дио минског поља.

„На поплављеним подручјима Српске неопходно је што прије извршити извиђање површина минских поља и дефинисати њихове нове границе“, навео је Кос.

Он је додао да је на подручју града Добој тренутно ангажовано девет деминерских тимова, као и тим паса за откривање експлозива.

Кос је навео да је до јуче на подручју Добоја прикупљено 182 комада неексплодираних убојитих средстава, шест противпјешадијских мина, те 4.599 комада ситне муниције.

Он је рекао да на поплављеним подручјима Српске уклоњено 296 комада неексплодираних убојитих средстава, 17 мина, те 5.710 комада ситне муниције.

Кос је навео да је обиљежено 21 минско поље на подручју Добоја, осам на подручју Петрова, три на подручју Модриче и седам минских поља на подручју општине Брод.

Leave a Reply