У већини општина у Републици Српској које су биле захваћене катастрофалним поплавама интензивно се ради на санирању посљедица, а становништву ових општина потребна је вода, хигијенски пакети, сточна храна, средства за дезинфекцију, исушивачи и црпне пумпе.

Из Републичке управе Цивилне заштите потврђено је да се стање на подручју Бијељине и даље постепено нормализује. „Дашнички насип“ је стабилан, а постепено опада водостај на ријеци Сави. Вода још излази из заплављеног подручја кроз отворену брешу у „Дринском насипу“.

Стање на заплављеном подручју уз ријеку Саву, гдје још има угинуле стоке, епидемиолошки је ризично, али се и ту напредује јер је већи дио лешева уклоњен. Велики проблем и даље представљају „водени џепови“ на подручју града и Мјесне заједнице Дворови.

Настављено је прикупљање и одвожење угинуле стоке, уклањање чврстог и кабастог отпада на подручју града и према Дворовима, те дезинфекција од града према Дворовима и другим насељима.

Територијална ватрогасна јединица Бијељина наставиће, уз асистенцију ватрогасних тимова из Турске и Словеније, црпање воде у Бијељини и Дворовима, а потребно је одблокирати зачепљене колектора кишне канализације код кружног тока на локацији „стари дуд“.

У Добоју се ради на чишћењу објеката, дезинфекцији, прикупљању и одвозу угинуле стоке, те процјени штете, а ангажовани су волонтери, локално становништво, тимови за дезинфекцију, ветеринарска служба, инспекцијски тимови за процјену штете и Црвени крст.

Чишћење објеката, дезинфекција, прикупљање и одвоз угинуле стоке, те процјена настале штете предизима се и у општини Шамац.

На подручју општине Доњи Жабар чисте се објекати из којих се вода повукла, а ангажовани су припадници Цивилне заштите, становништво и хуманитарни радници.

У нижим зонама Приједора и даље лежи вода, а проблем праве и подземне воде, а најизраженији проблем је и даље у насељу Бaltине Баре, гдје још није могуће укључити електричну енергију. Из највећег броја кућа дошло је до повлачења воде. Сви путни правци су проходни.

На подручју опптине Костајница настављају се радови на уређењу корита ријеке Лишње у мјесту Виаке и на санацији клизишта и одрона на локалним путевима.

У општини Језеро вода се у потпуности повукла у своја корита, али су и даље активна клизишта у мјесним заједницама Љољићи, Черказовићи, Ђумезлије и Перућица.

Градски мост у општини Челинац пуштен је за саобраћај. Настава у просторијама средње школи за основце и средњошколце не може сутра почети, како је то било планирано, због велике концентрације влаге у просторијама, а процјене су да ће настава бити настављена 2. јуна.

У општини Лакташи ради се на одвозу смећа, дезинфекцији објеката и процјени насталих штета, а у општини Козарска Дубица, дијелу Градина, вода из поплављених кућа се повукла, али се до осам кућа не може прићи с обзиром да је сеоски пут поплављен.

Стање у општини Котор-Варош се нормализује, наставиће се радови на санацији путне мреже, а локални пут Шипраге – Ћоралићи и даље је у прекиду.

У Братунцу се свакодневно ради на успостављању нормалних услова за живот, регистровано је 126 клизишта. И даље су због клизишта блокирани правци Братунац – Дрињача у мјесту Полом и Братунац – Скелани у мјесту Жлијебац.

Бројни одрони на путним комуникацијама и клизишта и даље су један од већих проблема на подручју општине Власеница, и до данас је од клизишта на овој општини исељено 67 особа, које су смјештени код рођака и комшија, а угрожена су 23 породична објекта.

Клизишта и одрони на подручју Зворника и у мјестима Бошковићи, Сопотник, Малешић, Зелиње, Крижевићи, Каракај и Роћевићи, угрожавају око 300 домаћинстава са око 1.000 становника.

Клизишта су и даље активна и спорадично се јављају нова. Посебна опасност пријети од ширења постојећих клизишта, као и могућности помјерања мина из минских поља у Мјесној заједници Шетићи.

Регионални пут Дрињача – Братунац и неколико локалних и некатегорисаних путева тренутно се рашчишћавају.

На подручју општине Лопаре до сада је евидентирано 270 клизишта која су угрозила електро и ПТТ инсталације и велики број кућа. Више од 150 кућа је директно угрожено, а више од 120 особа евакуисано.

На подручју општине Осмаци до сада је евидентирано више од 50 клизишта која су нанијела огромну штету локалним путевима и пољопривредним површинама.

Број клизишта на подручју Сребренице се стално повећава, што угрожава локалне некатегорисане путеве. На овом подручју је за сада евидентирано око 127 клизишта.

Клизиште на локацији Угљевик-Приградско угрожава један стамбени објекат, клизиште у Богутовом Селу угрожава двије куће и људи су евакуисани, затим у Средњој Трнови једна кућа је угрожена и из ње су евакуисани људи.

До сада је санирано 16 клизишта на путевима, извршена је дезинфекција 50 стамбених, помоћних и других објеката.

У Шековићима је регистрован већи број клизишта која угрожавају десетак стамбених објеката из којих је евакуисано 20 људи. Лица, која су била евакуисана, на своју одговорност вратила су се у објекте.

У Чајничу је јуче активирано клизиште на локалном путу Луке – Камен – Борајно, које је затрпало око 15 метара пута до три села. До ових села постоји aлтернативни правац Луке – Кисељак – Борајно – Преврзма.

Leave a Reply