Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да се од привредних субјеката који су страдали у поплавама не може очекивати да извршавају предвиђене обавезе.

„Тешка је ситуација када је ријеч о привреди и не можемо у буџету ништа очекивати од привредних субјеката страдалих у поплавама. Они неће моћи да извршавају предвиђене обавезе и због тога морамо да им помогнемо“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да има мјеста гдје је апсолутно немогуће очекивати да у догледно вријеме буде активиран неки привредни субјекат, док има подручја гдје ће, уз подршку Владе Српске, привредни субјекти моћи веома брзо да профунционишу, као и они који су претрпјели мања оштећења.

„Уводићемо неке различите моделе интервернција да бисмо пребродили период од два – три мјесеца, након чега би ситуација требало да буде стабилнија. Мораћемо да реорганизујемо наш актуелни план за запошљавање да бисмо обезбиједили додатно запошљавање“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да се још ажурирају подаци о радницима који су због поплава остали без посла.

„На основу података креираћемо програм мјера за те раднике, а нацрт програма ћемо имати сутра. Треба видјети на који начин ће се интервенисати. У оквиру програма мјера имамо дио који се односи на подршку привреди и људима који остају без посла“, додала је Цвијановићева.

 

Постоје приоритетнија питања од повећање најниже плате

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да ће се Влада Српске бавити захтјевима синдиката за повећање најниже плате, али да у овом тренутку постоје приоритетнија питања.

„Ствари прије и послије потопа не изгледају исто. Приоритет у овом тренутку је збрињавање становништва, те опоравак привреде и пољопривреде“, рекла је новинарима Цвијановићева.

Она очекује да ће синдикат разумјети тренутну ситуацију.

„Сигруно је да је потребно повећати најнижу плату“, додала је Цвијановићева.

 

Бијељини испоручено све по захтјеву

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Републички штаб за ванредне ситуације Бијељини испоручивао сточну храну и гориво на основу захтјева које је добијао из овог града.

„Веома је неозбиљно да се говори да нема хране у овом граду, а да раније није упућен захтјев Републичком штабу за ванредне ситуације за њену испоруку. Влада Српске упутила је двије тоне хране, након чега су стизале донације и помоћ Црвеног крста“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је тек јутрос из Бијељине упућен захтјев за испоруку хране.

Leave a Reply