Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da se od privrednih subjekata koji su stradali u poplavama ne može očekivati da izvršavaju predviđene obaveze.

„Teška je situacija kada je riječ o privredi i ne možemo u budžetu ništa očekivati od privrednih subjekata stradalih u poplavama. Oni neće moći da izvršavaju predviđene obaveze i zbog toga moramo da im pomognemo“, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da ima mjesta gdje je apsolutno nemoguće očekivati da u dogledno vrijeme bude aktiviran neki privredni subjekat, dok ima područja gdje će, uz podršku Vlade Srpske, privredni subjekti moći veoma brzo da profuncionišu, kao i oni koji su pretrpjeli manja oštećenja.

„Uvodićemo neke različite modele interverncija da bismo prebrodili period od dva – tri mjeseca, nakon čega bi situacija trebalo da bude stabilnija. Moraćemo da reorganizujemo naš aktuelni plan za zapošljavanje da bismo obezbijedili dodatno zapošljavanje“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se još ažuriraju podaci o radnicima koji su zbog poplava ostali bez posla.

„Na osnovu podataka kreiraćemo program mjera za te radnike, a nacrt programa ćemo imati sutra. Treba vidjeti na koji način će se intervenisati. U okviru programa mjera imamo dio koji se odnosi na podršku privredi i ljudima koji ostaju bez posla“, dodala je Cvijanovićeva.

 

Postoje prioritetnija pitanja od povećanje najniže plate

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da će se Vlada Srpske baviti zahtjevima sindikata za povećanje najniže plate, ali da u ovom trenutku postoje prioritetnija pitanja.

„Stvari prije i poslije potopa ne izgledaju isto. Prioritet u ovom trenutku je zbrinjavanje stanovništva, te oporavak privrede i poljoprivrede“, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona očekuje da će sindikat razumjeti trenutnu situaciju.

„Sigruno je da je potrebno povećati najnižu platu“, dodala je Cvijanovićeva.

 

Bijeljini isporučeno sve po zahtjevu

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Republički štab za vanredne situacije Bijeljini isporučivao stočnu hranu i gorivo na osnovu zahtjeva koje je dobijao iz ovog grada.

„Veoma je neozbiljno da se govori da nema hrane u ovom gradu, a da ranije nije upućen zahtjev Republičkom štabu za vanredne situacije za njenu isporuku. Vlada Srpske uputila je dvije tone hrane, nakon čega su stizale donacije i pomoć Crvenog krsta“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je tek jutros iz Bijeljine upućen zahtjev za isporuku hrane.

Ostavi poruku