SHARE

Спасавали смо људе с кровова, тавана, у чамцу је било и по десет беба, прича хрватски спасилац који је био у Обреновцу. Људи су предивни, дошао би, каже, опет врло радо.

Хрватски спасилачки тим у Обреновцу, удаљеном тридесетак километара од Београда, нашао се врло брзо одмах пошто га је почела да плави Колубара, преноси хрватски Вечерњи лист.

“У овом јаду и несрећи, која је и нас и вас захватила, види се ко је човек, а ко не. Не могу ништа друго рећи, него једно велико хвала на помоћи која је из Хрватске стигла када је и сама Хрватска у потопу”, рекао је један Обреновчанин припадницима хрватске полиције који су учествовали у акцијама спасавања грађана.

Насип је пробијен и град поплављен у ноћи с петка на суботу око два сата, а припадници АТЈ Лучко и интервентне полиције били су у Обреновцу већ у четири сата ујутру, те у осам сати започели акцију спасавања.

“Кренули смо размишљајући о томе што нас све очекује, али оно што смо доживели премашило је и наша најгора очекивања. Овде је била права катаклизма. Не постоје речи којима бих описао ту катастрофу, панику, страх угрожених људи, њихов плач, уплашена и уплакана деца… Учинили смо максимално колико смо могли. Мислим да смо одрадили добар посао”, рекао је у Обреновцу Никола Флањак, заповедник хрватског спасилачког тима за Вечерњи.

Тешко је описати све што се догађало, каже интервентни полицајац Јасминко Мировић.

“У сат и по вода је у неким деловима била висока већ два-три метра. Када је град поплављен, вода је досезала дубину од четири до пет метара. Неке се куће нису ни виделе испод површине воде, док су некима вирили само кровови”, присећа се Мировић.

Услови за рад били су тешки, због изузетно јаке кише, ни хеликоптери МУП-а Србије нису могли да лете и спасава људе из кућа, које су из минута у минуту биле све дубље у води.

“С другога спрата зграде бебе и њихове маме стављали смо у чамац. У једном тренутку имали смо у чамцу десетак беба и њихове маме. Сви уплашени, вриште и плачу. Тешко је било и с непокретним особама, којих је било доста, те старијим особама. Услови су били ненормални за рад”, каже Мировић.

Радили су тако да посада чамца буде што малобројнија како би што више људи могли извући. Нису бројили, али кажу да су на сигурно извукли више од 90 становника Обреноваца.

Притом су наилазили на све могуће запреке и проблеме. Први је било то што не познају терен, а други што је бујица била изузетно нимно јака и носила је чамац, којим је било јако тешко управљати. Угрожавале су их и ствари које је носила вода.

Више од хиљаду аутомобила било је потопљено па су и они плутали око њихових чамаца и претили да их преврну.

На питање како су их прихватили домаћи људи, војска и друге службе, хрватски полицајци углас кажу да је све сјајно, да су људи супер и да им свакодневно прилазе и захваљују на свему што су за њих учинили протеклих дана.

“Људи су предивни. Дошао бих опет врло радо. Обећали су нам домаћи људи да ће нас позвати у Обреновац када се ситуација у граду мало смири и санира колико је то могуће. Ако позив дође, свакако долазимо. Сада нам је свима потребан одмор и желимо да се што прије вратимо својим кућама и обитељима”, каже интервентни полицајац Иван Рожђак.

SHARE

Оставите одговор