SHARE

Стање на подручју Бијељине постепено се стабилизује, посебно када је ријеч о “Дашничком насипу”, гдје је заустављено процуривање, али је и даље лоша епидемиолошка ситуација на поплављеном подручју уз ријеку Саву, гдје се налази још угинуле стоке, као и мањи број лица у Велином Селу, који су ту са живом стоком и не желе да се евакуишу.

На одређеном броју локација у Бијељини и Дворовима, у такозваним воденим џеповима, изузетно је отежано извлачење воде, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

У току ноћи настављено је дежурство на “Дашничком насипу”, а предвиђен је наставак прикупљања и одвожења угинуле стоке, као и доношење одлуке о одређивању објекта – карантина за људе у случају појаве епидемије.

Ова приоритетна активност биће реализована ангажовањем знатно већег броја чамаца и људи, а биће настављене и активности отклањању чврстог и кабастог отпада.

Надлежне екипе завршиће дезинфекцију ужег градског подручја и наставити активности према Дворовима, а за потребе дезинфекције додатно терба обезбиједити 30 људи, наводи се у саопштењу.

Територијална ватрогасна јединица Бијељина наставиће, уз асистенцију ватрогасних екипа из Турске, црпање воде у Граду Бијељина и насељу Дворови, а предузеће “Патриот” извршиће прање простора око школских објеката.

Из Републичке управе цивилне заштите напомињу да је потребно обавијестити пчеларе да ће се на заплављеном подручју вршити ваздушно запрашивање против комараца.

У плану је и расформирање свих пунктова за снабдијевање храном и другим потрепштинама на подручју града Бијељина, а снабдијевање најугроженијих са храном вршиће се посредством мобилног тима.

У општини Братунац свакодневно се ради на успостављању нормалних услова за живот. Коначан број клизишта у овој општини је 126, а број евакуисаних од клизишта је 170.

И даље су, због клизишта, блокирани локални пут Братунац – Дрињача у мјесту Полом и пут Братунац – Скелани у мјесту Жлијебац.

Снабдијевање електричном енергијом је уредно. ПТТ саобраћај уредан. Снабдијевање воде из градског водовода је уредно, док се вода са сеоских водовода користи као техничка.

Бројни одрони на путним комуникацијама у општини Власеница су и даље један од већих проблема на подручју ове општине /у мјесним заједницама Доњи Залуковик, Горњи Залуковик, Симићи, Пискавице, Шабићи, Церска, Цикоте, Грабовица/.

Значајни проблеми су и клизишта и то у Мјесној заједници Церска, засеоци Челебићи и Хасановићи, гдје је 47 лица евакуисано, два објекта срушена, а 17 угрожено. Лица су смјештена код фамилије.

Клизиште у Мјесној заједници /МЗ/ Горњи Залуковик угрожава једну кућу, у МЗ Симићи у мјесту Тишча угрожава седам објеката и извршена је превентивна евакуација 12 лица.

Клизишта и одрони на подручју Зворника, затим у мјестима Бошковићи, Сопотник, Малешић, Зелиње, Крижевићи, Каракај и Роћевић, угрожавају око 300 домаћинстава са око 1.000 становника. Клизишта су и даље активна и спорадично се јављају нова.

Посебна опасност пријети од ширења постојећих клизишта, као и могућности помјерања мина из минских поља у МЗ Шетићи. Прекинут је регионални пут Дрињача – Братунац и неколико локалних и некатегорисаних путева који се тренутно рашчишћавају.

Уредно је снабдијевање електричном енерегијом и водом, као и ПТТ саобраћај.

На подручју општине Лопаре до сада је евидентирано 270 клизишта који су угрозили електро-инсталације, ПТТ инсталације и велики број кућа.

Више од 150 кућа је директно угрожено, а више од 120 лица евакуисано. Евакуисано је и осам грла крупне стоке.

И даље је велики број локалних и некатегорисаних путева прекинут због клизишта.

Мањи дио општине је и даље без струје, вода из градског водовода је исправна за техничку употребу, а ради превенције препоручује се да се вода прије употребе прокува.

У МЗ Јабланица клизиште је оштетило извориште и становништво ове мјесне заједнице нема воду.

У општини Милићи наставља се рад на отклањању посљедица поплава. У МЗ Копривна мјесто Буковица клизиште је угрозило три објекта, у МЗ Дубница клизиште угрожава такође три објекта, затим МЗ Милићи два клизишта угрожавају један објекат, МЗ Рупово Брдо у мјесту Бешићи угрожен је један објекат, МЗ Лукшић Поље у мјесту Доње Врсиње угрожен је један објекат.

На подручју Сребренице интензивно се ради на отклањању посљедица поплава, а број клизишта се стално повећава и угрожава локалне некатегорисане путне правце. Због клизишта, блокиран је путни правац у МЗ Поточари – локални пут Поточари – Слатина. Укупно на подручју општине за сада је евидентирано око 120 клизишта.

Клизиште на локацији Угљевик – Приградско угрожава један стамбени објекат, клизиште у Богутовом селу угрожава двије куће и људи су евакуисани, затим у Средњој Трнови једна кућа је угрожена и из ње је извршена евакуација.

У општини Шековићи већи је број клизишта која угрожавају око десет стамбених објеката из којих је евакуисано двадесет лица. Лица која су били евакуисана, на своју одговорност вратила су се у објекте. Вода из система водовода је исправна за техничку употребу, а ради превенције препоручује се да се вода прије употребе прокува.

SHARE

Оставите одговор