SHARE

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Москва спремна на дијалог с Пјотром Порошенком, али да би вољела да он оконча војну акцију на југоистоку земље. Порошенко сматра да се војна операција мора наставити.

Лавров је дао прву руску реакцију на извјештаје да је Порошенко побиједио на изборима, на конференцији за новинаре у Москви.

Чули смо да Пјотр Порошенко сматра односе с Русијом од највећег значаја за своју земљу. Ја сам, као и (руски) прредсједник поновио много пута да смо спремни на дијалог с Кијевом, спремни смо на дијалог с Пјотром Порошенком, изјавио је руски министар, преноси Руссиа Тодаy.

Лавров сматра да Русији и Украјини нису потребни никакви посредници да се односи између двије земље врате на пријатељске стазе.

Спремни смо сарађивати с ЕУ и САД на проведби “мапе пута” ОСЦЕ-а. Ја, међутим, сумњам да нам треба посредник у нашим односима с Украјином, казао је.

Москва би вољела видјети да Порошенко испуни своје предизворно обећање да ће зауиставити војну операцију у југоисточној Украјини.

Не можемо затворити очи пред чињениcom да такозвана антитерористичка операција није прекинута (током избора). Још јуче је замјеник премијера Виталиј Јарема изјавио да ће, док су избори у року, власти у Кијеву наставити активну фазу операције. То би била голема грешка, изјавио је Лавров.

 

SHARE

Оставите одговор