У Републици Српској биће формиран Фонд солидарности у који ће се слијевати сва средства намијењена за угрожене у поплавама, рекао је предсједник РС Милорад Додик, након састанка са Градским штабом за ванредне ситуације у Добоју.

Додик је потврдио да ће Добој и Шамац имати посебан привредни статус. Биће урађени програми за привреду, услуге и пољопривреду, као и за санацију јавних услуга и комуналне инфраструктуре.

Да би све то функционисало, каже Додик, потребно је урадити процјене штета до 18. јуна.

Неће бити смањења плата и пензија

У Републици Српској, након катастрофалних поплава, неће бити смањења плата и пензија, једино може доћи до кашњења у исплати, изјавио је Додик, и додао, да је ова природна непогоде утицала на знатно смањење јавних прихода.

– Много робе хуманитарног карактера ослобођено је било каквих пореза, потрошња је битно смањена у смислу плаћања пореза. Власти Републике Српске, упркост томе, неће смањивати плате и пензије. Оне ће остати на истом нивоу. До кашњења може доћи, али треба бити свјестан ситуације – рекао је предсједник Српске.

Додик је истакао да је власт Српске свјесна да би евентуално смањење плата и пензија у оваквој ситуацији било тежак ударац на стандард људи.

– То нећемо дозволити! Евидентирали смо 70 мјера на републичком нивоу, биће потребно донијети неке нове законе, као и промијенити десетак постојећи – навео је Додик и потврдио да је планирано одржавање сједнице НСРС на којој би било ријечи о поплавама.

– До 18. јуна мораћемо имати прелиминарну суму да би Влада могла да сачини финалне програме санације штете од поплава. Чека нас огорман посао који се огледа у попису и приказивању штете, утврђивању лица која су претрпјели штету…Све се то мора извршити беспријекорно – поручио је Додик.

 

Ostavi poruku