Републичка управа Цивилне заштите упутила је путем Црвеног крста Републике Српске 1.200 хигијенских пакета угроженом становништву, од чега по 300 у Добој, Шамац и Бијељину, 200 у Шековиће и 100 у Доњи Жабар.

У општини Шамац и даље су поплављени дијелови града Југовићи, Дуга и Улица Проте Ненадовића, а становништво је евакуисано.

Клизишта и одрони на подручју Зворника и у мјестима Бошковићи, Сопотник, Малешић, Зелиње, Крижевићи, Каракај и Роћевићи угрожавају око 300 домаћинстава са око 1.000 становника, саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске.

Посебна опасност пријети од ширења постојећих клизишта, као и могућности помјерања мина из минских поља у Шетићима.

У Бањалуци пет тимова врши попис угроженог становништва, а у социјалну карту до сада је пописано 1.616 лица. Урађена је и дезинфекција 1.890 домаћинстава.

У Лакташима су комисије урадиле процјену штете на око 90 одсто домаћинстава.

На подручју општине Шипово, гдје се стање нормализује, има 17 клизишта која за сада не угрожавају путеве нити објекте.

У МЗ Шпиље и Шеварлије у Козарској Дубици завршена је процјена настале штете на сва 42 домаћинства. У селу Главинац и Градина вода из поплављених кућа се повукла и стање се нормализује.

У Приједору је водостај Сане у опадању, вода у нижим зонама и даље је присутна, а најизраженији проблем је у насељу Бaltин Баре.

На терену ради осам комисија за процјену штете у пољопривреди и 10 комисија на процјени штете на грађевинским објектима.

У општини Језеро ријеке Плива, Јошавка и Перућица су се повукле у своја корита, али и даље су активна клизишта у мјесним заједницама Љољићи, Черкезовићи и Ђумезлије и Перућица, која угрожавају путеве.

Водостај ријеке Саве у Градишци је у опадању, али је још пет центиметара изнад коте редовне одбране од поплава.

На подручју Мјесне заједнице /МЗ/ Горњи Врбљани у општини Рибник појавила су се два клизишта, али за сада не угрожавају путеве нити објекте.

Водостај ријеке Саве у Српцу је за шест центиметара изнад коте редовне одбране од поплаве. Вода се повукла из МЗ Кобаш.

У Добоју клизиште у насељу Церовица угрожава стамбени објекат и помоћне објекте, а о овом догађају обавијештен је Штаб Цивилне заштите.

У општини Доњи Жабар дијели се храна, дезинфекција је у току, а у колективном смјештају налази се око 350 лица. Ријека Сава је у благом опадању.

У Бијељини је стање на Дашничком насипу стабилно и наставља се даље праћење ситуације. У току је евакуација преостале стоке у поплављеном подручју уз ријеку Саву, као и прикупљање угинуле стоке.

У Братунцу се свакодневно ради на успостављању нормалних услова за живот. Снабдијевање воде из градског водовода је уредно, а вода са сеоских водовода се користи као техничка.

У општини Власеница бројни одрони на путним комуникацијама су и даље један од већих проблема.


 

Leave a Reply