SHARE

Према дјелимичним резултатима централне изборне комисије, прозападни милијардер Петро Порошенко убједљиво је побиједио у првом кругу предсједничких избора у Украјини са освојених 54,06 одсто гласова.

Бивша премијерка Јулија Тимошенко освојила је знатно мање гласова, 13,12 одсто, саопштила је изборна комисија послије пребројаних 37,66 одсто гласова.

Националистички посланик Олех Лијашко добио је 8,49 одсто гласова бирача, наводи АФП.

Други круг избора биће одржан 15. јуна ако нико од канидата не добије више од 50 одсто гласова.

Порошенко, познат као “краљ чоколаде”, већ је прогласио побједу. Овај политички ветеран, чије се богатство процјењује на 1,6 милијарди долара, поздравио је побједу “уједињене Украјине” и њен сигуран пут ка Европи као резултат јучерашњих избора.

Са краватом у бојама украјинске заставе, нови предсједник Украјине, чија се огромна империја протеже не само на кондиторску индустрију, већ и на производњу аутомобила и изградњу бродова, самоувјерено се пребацивао са енглеског на руски како би одговарао на бројна питања новинара.

Порошенко је био министар спољних послова Украјине од 2009. до 2010. и министар трговине и економског развоја 2012. године.

Од фебруара 2007. до марта 2012. налазио се на челу Савјета Националне банке Украјине.

Порошенко (48), такође и власник популарног ТВ канала, имао је у предизборној кампањи подршку истакнутог политичара и бившег министра унутрашњих послова Јурија Луценка, као и боксерског шампиона који је прешао у политичаре Виталија Кличка.

Испитивања јавног мњења уочи избора показивала су да је Порошенко далеко испред својих ривала, укључујући главну ривалку, бившу премијерку Јулију Тимошенко.

Предсједничка овлашћења су знатно смањена након што је предсједник Виктор Јанукович, послије таласа протеста, напустио Украјину.

Нови предсједник ће моћи да именује шефа дипломатије и министра одбране, као и државног тужиоца и шефа безбједносне службе, с тим да именовања треба да одобри парламент, а посланици ће бирати остале чланове кабинета.
Предсједник више не може да смјењује министре, али задржава овлашћење да распусти парламент.

SHARE

Оставите одговор