SHARE

На подручју Бијељине стање се полако стабилизује, али је епидемиолошка ситуација уз ријеку Саву, гдје се налази значајна количина угинуле стоке, сложена, наводи Републичка управа Цивилне заштитите.

На ужем подручју града и у насељу Дворови још има “водених џепова”, па је потребно прекопавање или кориштење пумпи велике снаге које би испумпале воду. Проблем представља недостатак цистерни, јер постоје подручја из којих је могуће само цистернама одвозити воду. Тренутно се по потреби врши санација дашничког насипа, уз стручну контролу “Воде Српске”, те прикупља и уклањају угинуле животиње и евакуише жива стока у поплављеном подручју уз Саву. У току је уклањање чврстог отпада и дезинфекција на градском подручју, која ће бити настављена у Дворовима. На подручју града дистрибуишу се прехрамбено-хигијенски пакети и вода за пиће, а десет екипа комисија за процјену штете на терену врше процјену штете настале на пољопривредним и стамбеним објектима.

На подручју Приједора воде и даље има у нижим зонама, а проблем праве и подземне воде. Најизраженији проблем је у насељу Бaлtине Баре, гдје још није могуће укључити електричну енергију. Вода се повукла из већине кућа, сви путни правци су проходни и у току је чишћење и одвоз отпада, као и дезинфекција објеката.

На подручју Бањалуке стање је скоро потпуно нормализовано, а радници Дома здравља и предузећа “Еко-Бел” дезинфиковали су 2.308 објеката. Клизишта угрожавају седам објеката, а на путним правцима, гдје је усљед одрона угрожен саобраћај, постављена је одговарајућа сигнализација.

Градски штаб за ванредне ситуације испоручио је 2.400 бала сијена општини Србац, а у току је израда социјалне карте за становништво и до сада је пописано 2.469 домаћинстава.

На подручју општине Козарска Дубица у насељима Главинац и Градина вода се повукла из поплављених кућа, али се до осам кућа у Градини не може прићи јер је поплављен сеоски пут.

На подручју општине Језеро вода се у потпуности повукла у корита, али су и даље активна клизишта у Љољићима, Черказовићима, Ђумезлијама и Перућици.

 

SHARE

Оставите одговор