SHARE

Подршка Европске уније је огромна и већ смо се договорили о механизмима коришћења помоћи, рекао премијер Александар Вучић, после разговора са комесаром ЕУ за регионалну политику Јоханесом Ханом.

Вучић је на конференцији за новинаре након разговора с Ханом навео да неће та огромна подршка ЕУ бити све што нам треба и што ће ублажити штете од катастрофалних поплава, али је напоменуо да су већ договорени механизми за коришћење помоћи, посебно оне за коју је задужен господин Хан, а то је хуманитарна помоћ.

Премијер је захвалио комесару ЕУ и зато што ће данас посетити угрожена подрчја, пре свега Обреновац.

“Добро је да имамо што више пријатеља у свету који ће на најједноставнији начин преносити оно што виде. Желимо да што брже из уз помоћ људи из ЕУ дођемо до коначне процене штете, а и господину Хану сам рекао да нећемо никога обмањивати тражећи помоћ”, рекао је Вучић и поново поручио Обреновчанима, али и свима угроженима да неће остати сами, да их држава неће оставити.

Комесар Европске уније за регионалну политику поручио је да Брисел третира Србију као државу чланицу и да ће учинити све да то покаже и помогне Србији у овој ситуацији, оценивши да би најкасније за годину дана “све могло да буде поново доведено у ред”.

Хан је рекао да је сада најбитније да се одреде приоритети и да се види како и да се помогне угроженим подручјима и становништву које је насатрадало.

Каже да је дошао да народу Србије пренесе да ће ЕУ све учинити да помогне и додао да одређени новац може већ да буде коришћен за обнову и санацију, али да се ипак мора сачекати како би се урадиле све потребне процене штете.

Хан је подвукао да су експерти ЕУ заједно са српским експертима већ почели да раде на томе како би Србија могла што пре да аплицира за помоћ и како би се новац из фондова стигла до угрожених подручја.

Навео је да је јако тешко говорити о прецизним бројкама у овом тренутку, али да је реч о свакако значајној количини новца коју ће Србија добити.

Хан је поручио да ће се сви потрудити да све буде урађено најбрже могуће и да за најмање годину дана све буде доведено поново у ред.

Европски комесар је у име ЕУ, ЕК и европске породице упутио изразе саучешћа породицама настрадалих у поплавама.

Комесар Европске уније за регионалну политику разговарао је претходно са шефом дипломатије Ивицом Дачићем с којим je обишао Обреновац.

Хан је и у разговору са Дачићем рекао да ће Европска комисија убрзано радити на томе да Србији обезбеди средства из неискоришћених ИПА фондова.

Дачић је упознао Хана о размерама и последицама поплава које су погодиле Србију, као и о даљим активностима Владе Србије, саопштено је из Дачићевог кабинета.

Процена штете па подношење молбе за помоћ

Прликом посете Обреновцу, Дачић је у изјви новинарима рекао да је европског комесара, приликом недавног боравка у Бриселу, замолио да дође и на лицу места се увери у размере трагедије која је задесила Србију.

“За нас његова посета веома много значи јер има политичку поруку а то је да ће ЕУ помоћи Србији”, нагласио је Дачић додајући да је за нашу земљу сада важно “а у чему очекујемо помоћ Хана као комесара, да се уради добро срочен захтев за добијање средстава из Фонда солидарности ЕУ”.

Дачић је објаснио да ће комисија, на чијем челу је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у наредних десет недеља најкасније утврдити штету, и то свеукупну, независно да ли је у јавном или приватном сектору.

Према Дачићу, Хан је обећао да ће нашој администрацији помоћи у формулисању молбе, након чијег подношења следи провера, а после одлуке Европске комисије сагласност треба да дају Европски парламент и Савет ЕУ.

Истакао је да је важно да што пре завршимо наш део посла, како би ЕУ могла да што пре донесе одлуку.

Комесар Хан је поручио да ће ЕУ засигурно подржати Србију и, такође, нагласио да се у овој ситуацији Србија третира као свака чланица ЕУ, те да се на њу примењују све мере асистенције и Фонд солидарности, као што би то био случај са чланицама.

Дачић је рекао да је циљ Србије да Европској комисији проследи податке о штети који су реални, да се не деси да у евалуацији преценимо штету, чему смо, како је рекао, склони. Због тога је одлучено да се у процени примењује методологија ЕУ.

Према његовим речима на процењену штету до 175 милиона евра Србија из Фонда солидарности може очекивати помоћ у висини од 2,5 одсто износа штете, а на све изнад тога, на помоћ у висини од шест одсто.

SHARE

Оставите одговор